Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška si na pátek pozval do Prahy medailisty z MS a ME. Mezi nimi byla i Lucie Záleská, studentka SOU Podbořany, členka týmu Lucas Frames Blšany a juniorská mistryně Evropy 2008 na dráze.

„Lucka obdržela pamětní list, odznak a dárek za pěknou reprezentaci České republiky,“ prozradil stručně na svoji dceru manažer týmu Pavel Záleský. „Na setkání jsme nebyli až do konce, protože jsme s reprezentačním družstvem ve 12 hodin odjížděli do Frankfurtu nad Odrou na mezinárodní dráhové závody Brandenburg cup 2008.“

Ještě v pátek večer byla výprava na místě, kde si závodníci mohli na dráze trénovat. „Byl velice rád, že nám trénink umožnili, protože dráha je jiná než u nás.

V sobotu 13. prosince se jela bodovačka a závod neznámá délka (to je závod, že závodník neví kolik kol odjede, ale zhruba jsme počítali že Lucka pojede asi 16 kol, než rozhodčí zazvoní do posledního kola.“

V této disciplině skončila Lucie na 4. místě. V bodovacím závodě zajela velmi dobře, skončila druhá, když šest kol před cílem odjela a svůj náskok udržela až do cíle. „V neděli jsme jeli opět bodovačku, zde Lucka jela výborně a opět odjela 7 kol před cílem. Protože ale měla málo bodů, tak skončila na 4. místě. Další závod se jela vylučovačka a tam si Lucka opět počínala velice dobře, jela takticky s přehledem a o galusku skončila na 3. místě,“ byl výkonem potěšen Pavel Záleský.

„Musím být velice spokojen, protože jak bodovačka, tak vylučovačka není její silná stránka. Je ale vidět, že se zlepšuje a do budoucna může i tyto závody jezdit dobře,“ míní otec.

Dvoudenní omniové klání se skládalo z devíti disciplín. Výsledky všech závodníků týmu ze všech startů se započítávaly do sumáře výsledků, z nichž se vyhotovilo celkové pořadí týmů.

„Po sečtení všech disciplín našemu týmu patřilo zasloužené a velice kvalitní třetí místo po vyrovnaných závodních dnech z hlediska výkonnosti, techniky a taktiky. První skončil domácí Brandenburg, druzí byli Dánové.“

Tým Záleských si příliš doma neodpočine. „Ve čtvrtek jedeme na mezinárodní závody do Vídně a v sobotu na dráhové MČR v Motole,“ předkládá nejbližší program hlava týmu a rodiny.