S cílem vylepšit si loňské 5. místo v časovce juniorek na silnici, odcestovala blšanská Lucie Záleská na ME do Belgie, kde se zúčastnila s oddílovou kolegyní Dagmar Labákovou závodu ME nejen v časovce, ale i v nedělním závodě s hromadným startem.

Obě juniorky, oblékající dres Dukly Praha, jsou nejlepší časovkářky v ČR, což potvrdilo před týdnem i pořadí na M ČR. A Labáková získala druhé domácí stříbro také v silničním závodě, kde byla Záleská třetí.

„Před odjezdem do Belgie jsem si věřila, především v časovce jsem myslela na medaili,“ doufala v další úspěch dráhová mistryně Evropy Lucie Záleská. Pohled na trať a hlavně výsledek čtvrteční časovky byl nejen pro ni rozčarováním.

Nevyšlo to

„Co vám mám povídat, Lucka to obrečela…,“ odpověděl její otec a stálý průvodce po všech závodech doma i v zahraničí Pavel Záleský.

„Divím se, jak mohli vybrat takovou trať, shodli jsme se na tom už před závodem s Rakušany i Rusy. Byl to sprint v úzkých uličkách, kam se vešlo jen jedno auto. Kromě jedné rovinky 1800 metrů dlouhé to byla snad každých 200–300 metrů zatáčka. Po rovince na panelové cestě se pak kličkovalo v zahrádkářské kolonii,“ kritizoval blšanský manažer organizátory v Hooglede –Gits, kde se před dvěma roky jelo i mistrovství světa v cyklokrosu. “Vím, že to bylo pro každého stejné, ale doplatila na to řada favoritů, protože s tím nepočítali. Navíc to není trať pro Lucii, která má jiné typologické založení. Závodní speciál s diskovými koly nám byl na nic…“

Výsledky časovky juniorek na ME na 12 km:

1. Pauline Ferrand-Prevot (Fra) 12 km/16:55 (42,553 km/h)
2. Hanna Solovey (Oek) +0:01, 3. Maria Grandt Petersen (Den) +0:30
… 28. Lucie Záleská (CZ) +1:29
29. Dagmar Labákova (CZ) +1:32 min.

Nedělní závod na 69 km s hromadným startem byl nad současné české možnosti. Jen dvě závodnice v dresu s trikolorou byly bez šance v konkurenci kompletních družstev, kde si hlídají soupeřky nástupy a dojíždění skupin.

Obě české juniorky nezachytily nástup, kdy došlo k roztržení pelotonu. Dojely ve druhé skupině se ztrátou čtyř minut. Vyhrála Italka Cechiniová v čase 1:36:46 hodiny, 2. Holanďandka Van den Kampová a třetí Francouzka Ferrandová–Prevotová byly o vteřinu zpět. Na 62. místě byla klasifikována Labáková se ztrátou 4:02 a 69. Záleská 4:23 minuty na vítězku.