Ošklivé vzpomínky má na dráhu v Prostějově blšanská Lucie Záleská. Loni tam měla hrůzný pád, po kterém na několik měsíců musela sesednout z kola, měla řadu vážných zlomenin, včetně fraktury lebky. Mladá cyklistka tehdy zvažovala konec kariéry, našla ale novou motivaci a teď už opět majitelka medailí z MS i ME bojuje o olympiádu v Riu. A bojuje zatím úspěšně, vylepšila si i vzpomínky na Prostějov. Díky třetímu místu v tamním omniu už má jistou účast na světovém poháru v Mexiku.

Memoriálu Otmara Malečka v Prostějově se účastnila velká konkurence ze zahraničí. Záleské by účast v Mexiku zajistila pátá příčka z dráhařského víceboje. „Lucka první den začala velice razantně, nenechala nic náhodě a po třech prvních disciplínách byla celkově na třetím místě, což bylo pro ní vynikající," popisuje průběh závodu Pavel Záleský, otec blšanské cyklistky. Vedení se ujala polská závodnice Wojtyrová, druhá byla Běloruska Sharaková.

„Bylo nám jasné, že uhájit třetí místo místo nebude vůbec jednoduché, hlavně protože poslední disciplína je bodovací závod, který Lucce moc nejde. Vše ale dopadlo úplně jinak, než všichni počítali, Lucka jela výborně bodovačku, dojela třetí a uhájila i celkovou třetí pozici," jásal po dojezdu Záleský.

Lucie Záleská má v posledních týdnech za sebou sérii úspěšných mezinárodních mítinků, v Itálii byla sedmá, v Německu čtvrtá, v Prostějově třetí. Body v žebříčku UCI jí teď stačí na účast ve světovém poháru, kde bude vyjíždět body pro olympiádu v Riu v roce 2016. „Teď Lucka jede omnium v Bělorusku, poté jede do Francie. Už ale může být v klidu, body pro vysněný svěťák má," dodal otec cyklistky.