Několik hodin před vjezdem do terénu v Uničově, kde se rozhodne o titulu českého cyklokrosařského šampiona, má lounský Vojtěch Nipl dobrou náladu. „Cítím formu, mám dobrý pocit. Mohlo by to klapnout,“ usmívá se osmnáctiletý mladík, který jezdí první sezonu v kategorii do 23 let a hned sbírá výrazné úspěchy.

V Uničově ale pojedou třiadvacítkáři společně s kategorií Elite. Na startu bude mistr světa Zdeněk Štybar, světový závodník Radomír Šímunek a další a další velmi kvalitní cyklokrosaři. „Můj hlavní cíl? Být nejlepší třiadvacítkář,“ říká odvážně Nipl. V této sezoně se mu tento cíl už několikrát povedlo splnit.

A na šampionátu? Uvidíme. Start je v neděli 8. ledna ve 12 hodin. Závod mohou fanoušci sledovat také na obrazovkách ČT.

Do startu mistrovství republiky zbývají už jen hodiny. Jak se cítíte?
Celý minulý týden jsme závodili v Belgii, tento týden byl proto spíše odpočinkový. Dolaďovali jsme některé věci. Na závodech jsem si potvrdil, že mám formu, takže prozatím spokojenost.

Nadějně mluvíte.
Mám ze sebe zatím dobrý pocit. Na startu šampionátu bude velká konkurence, cítím ale formu, takže by nějaký dobrý výsledek mohl klapnout (usmívá se).

Co trať v Uničově, vyhovuje?
Nevadí mi, vůbec. Spíše naopak. Jako junior jsem v Uničově na této trati vyhrál mistrovství republiky, takže mám na ni dobré vzpomínky.

S jakým umístěním budete po závodě spokojený?
Chci dojet v první desítce. Hlavně ale chci být nejlepším třiadvacítkářem, to je můj cíl.

V poháru jste zatím průběžně devátý, nejlepší výsledek, páté místo, jste zajel na domácí trati v Lounech. Co útok na první pětku?
Asi ne. V Lounech nebyla taková konkurence, chyběl Štybar, Šimůnek, Zlámalík. Jedeme společně s kategorií Elite, v první pětce bude velká tlačenice. Jak jsem říkal, chci dojet jako nejlepší v kategorii do 23 let.

Podobný kousek se vám už v této sezoně povedl. Při světovém poháru v Táboře jste dojel jako nejmladší člen pelotonu na skvělém sedmém místě, nejlépe z českých reprezentantů.
Fantastický závod, povedl se mi. Vůbec bych se nezlobil, kdyby mi to podobně jezdilo i v závěru sezony.

Čekají vás po Uničově ještě dva závody světového poháru. Jeden ve Francii, druhý v Nizozemí.
Doufám, že si udržím formu. Vše už bude směřovat k vrcholu sezony, snad zajedu dobrý výsledek, abych měl co nejlepší startovní pozici na mistrovství světa.

Světový šampionát se pojede v belgickém Koksijde. Na stejné trati se vám vůbec nevedlo při druhém závodě světového poháru. Dojel jste až jedenačtyřicátý.
V Koksijde jsou specifické závody. Porazit tam Belgičany nebo Holanďany je hodně obtížné, umějí na ní jezdit. Koksijde mi vůbec nevyšlo, vybouchl jsem. Bolely mě nohy, asi jsem je nechal někde na hotelu (směje se). Byl to nejhorší závod sezony.

Koksijde je specifické tím, že se jezdí na extrémně obtížném písku. Vadí vám?
Nejsme na takový podklad zvyklí. Ale v sezoně jsem jízdu na písku potrénoval, tak snad to půjde.

S čím bude Vojta Nipl spokojený, až pojede ze světového šampionátu domů?
No, oproti světovému poháru to může být jen lepší. Cíle mám vysoké, doufám, že se mi pojede dobře a dojedu mezi prvními patnácti závodníky. První patnáctka by byla fajn.

Děkuji za rozhovor.

Vojtěch Nipl v sezoně 2011/2012:


Český pohár:
Před posledním závodem patří Niplovi průběžná devátá příčka (muži Elite jezdí dohromady s kategorií do 23 let, do které prvním rokem spadá osmnáctiletý Nipl). Vedoucím závodníkem je Christoph Pfingsten, z našich je nejlepší druhý Petr Dlask.

Stříbro:

1. Štybar … 9. Nipl

M. Hradiště:
1. Zlámalík … 27. Nipl

Loštice:
1. Dlask … 10. Nipl

Hlinsko:
1. Pfingsten … Nipl nedojel

Louny:
1. Pfingsten … 5. Nipl

Holé Vrchy:
1. Pfingsten … 10. Nipl

Kolín:
1. Kášek … 8. Nipl

Světový pohár:
Po dvou závodech vypsaných pro kategorii do 23 let patří Niplovi průběžné patnácté místo. V Táboře dojel sedmý, nejlépe z českých reprezentantů. Zlepšit se ještě může ve zbývajích dvou kláních a na světovém šampionátu.

Tábor:
1. Van Der Haar (Niz.) … 7. Nipl

Koksijde:
1. Bosman (Niz.) … 41. Nipl

Světový pohár 2. kategorie:
Lucembursko: 3. Nipl

Mistrovství Evropy do 23 let:
Lucca: 1. Van Der Haar (Niz.) … 27. Nipl