Čtyři stovky horských kol se vydaly na trasu závodu DEMA Kamenický maraton, který se jel v sobotu 4. července na Českomoravské vysočině nedaleko Pelhřimova.

Mezi 227 startujícími na delší trať v délce 50 km, (druhá byla na 25 km) byl i podbořanský cyklokrosař Kamil Ausbuher, který tam reprezentoval Prodoli racing team. „Po vytrvalých deštích byla trať nesmírně náročná zejména na loukách a v lesních úsecích,“ řekl Kamil po dojezdu. „Projevilo se to v časech nejlepších, neboť to bylo o čtvrt hodiny horší než před rokem.“

Účastníci si ale pochvali výbornou organizaci a perfektně značenou trať. „I když bylo uměním zabloudit, našlo se pár jedinců, kteří se cestou ztratili,“ krčí rameny český reprezentant, jenž se od začátku držel v první pětici ujíždějících závodníků.

V místech, kde se jelo přes louky, vyžadovala jízda maximální soustředěnost. „Třeba louka široká třicet metrů byla celá tak podmáčená, že se kola bořila až po nábu. Bylo těžké si vybrat průjezd, bláto bylo všude.“

Nejlépe si vedl Martin Horák

S nástrahami trati si nejlépe poradil specialista, špičkový český jezdec Martin Horák z týmu KED Cyklomax, který zvítězil v čase 1:44:59 hodiny o sedm vteřin před teprve 19letým Markem Rauchfussem (Samba Chic Racing), který však jel v kategorii MH. „Když mi v závěru odjeli, dojel jsem do cíle v pohodě celkově na 3. místě jako druhý ve své kategorii,“ byl spokojený K. Ausbuher, který měl čas 1:45:51 hodiny. Před čtvrtým v cíli, Petrem Vachkem, měl náskok již skoro 3 a půl minuty. Padesátikilome­trovou trať dokončilo 214 závodníků, poslední z nich Slovák Gubiš přijel o dvě a půll hodiny za vítězem.

„Ve středu jedu na plzeňské Lopatrárně další závod tamního silničního seriálu a ve čtvrtek kriterium, v Hradci Královém,“ řekl ke svému nejbližšímu programu podbořanský cyklokrosař, který bere tyto závody jako součást letní přípravy na blížící se terénářskou sezonu.