Cyklokrosovými závody nabité vánoční turné pokračovalo v úterý v belgickém Loenhoutut pátým dílem série Gazet van Antwerpen za účasti českých reprezentantů.

Na typické trati v dešti a hlubokém bahně se opět předvedla velká trojka, kterou v posledních třech závodech doplňuje pravidelně na 4. místě Holanďan Berden de Knegt.

I když jezdili po většinu celého závodu pohromadě v čele, vzávěru stačila menší zaváhání nejprve Zdeňka Štybara a pak i mistra světa Nielse Alberta, aby v posledním okruhu rozhodl o vítězství domácí Sven Nys, který se již otřepal ze smůly při vánočním turné (pády a defekty).

“Byla šílená zima a člověk se těžko mohl nějak zahřát. Spoléhal jsem na poslední kolo s tím, že bych jim zkusil odjet. Špatně jsem najel do bahnité pasáže a vytrhnul jsem nohy z pedálů. Rázem přede mnou byli třicet metrů a už to nešlo,“ uvedl Zdeněk Štybar na svých stránkách. „Chtěl jsem vyhrát, ale s umístěním na bedně musím být spokojen.“

Zvítězil Sven Nys před Nielsem Albertem (oba Belgie), 3. byl Z. Štybar (ČR) a 4. De Knegt (NL). Z našich skončil 11. Petr Dlask, 13. Radek Šimůnek a 44. Lukáš Klouček.

Kategorie žen a také juniorů, v nichž měl zastoupení Stadion Louny, byly zcela ve znamení režie Holanďanů, neboť jejich reprezentanti obsadili všechna medailová místa!

V ženách tak vyhrála Daphy Van der Brand před Marianne Vos a Saune Van Paassen. Nejlepší z našich dojela na 7. místě Pavla Havlíková a na 13. Jana Kyptová. Juniorka Martina Mikulášková ze St. Louny skončila mezi ženami na 24. místě, její vrstevnice Zuzana Pirzskallová byla klasifikována na 31. místě z 54 účastnic závodu.

Mezi nejlepšími juniory, kteří už mají domácí šampionát odjetý, se ještě bojuje o nominaci na MS. Lounský Vojtěch Nipl v roli úřadujícícho českého šampiona skončil na výborném 10. místě, když z našich před ním byli na 7. Radek Polnický a šestý Michael Boroš. Na 13. příčce ze 70 klasifikovaných juniorů skončil Tomáš Paprska a 14. Matěj Lasák, zatímco Daniel Veselý byl šestadvacátý.

Na nejvyšších příčkách bylo pořadí Nizozemců: 1. David Van der Poel, 2. Mike Teunissen, 3. Danny Van Poppel. za čtvrtým v cíli, Belgičanem Adamsem, byl opět 5. Holanďan a pak už naše naděje.