Cyklokrosařská sezona startuje. Už za týden se rozjede národní pohár Toi Toi cup, na lounské cyklisty čeká také mistrovství Evropy, světa a světový pohár. Národní pohár Toi Toi cup začíná v sobotu 28. září v Uničově. Z plánu vypadlo pro letošní rok Stříbro, odkud pochází Zdeněk Štybar, ten ale definitivně opouští terén, a tak se pořadatelé nepřihlásili.

Ústup ze slávy ale hlásí také Louny, kde se letos pojede jen „malý" pohár. Tedy bodované závody žen a mládeže, elitní muži ale v Lounech o body nepojedou. Diváci uvidí jen veřejný závod, kde určitě nebudou naši nejlepší, účast ale přislíbil alespoň domácí Vojtěch Nipl.

V Lounech se pojede v neděli 13. října po závodu v Milovicích. Malý Toi Toi cup se v okolí pojede také v Chomutově, v plánu je 17. října. Republikové mistrovství mají ženy a mládež, z Loun tedy Bařtipán a Mikulášková, v plánu 14. prosince ve Slaném. Muži se o titul českého šampiona poperou 11. ledna v Lošticích.

Vrcholy sezony

Česká republika letos bude hostit evropský šampionát, konat se bude 3. listopadu v Mladé Boleslavi. Spekuluje se o otevření kategorie žen do 23 let, kde by měla velké šance na dobré umístění lounská Mikulášková. V rámci světového poháru se v nadcházející sezoně pojede sedm klání, startuje se 20. října v Holandsku. Česká republika má v listině jeden termín, pojede se 26. října v tradičním Táboře. Vrcholem sezony bude určitě světový šampionát, konat se bude první dva dny v únoru a bude jej hostit tradiční bašta holandské Hoogerheide.

Chci se ukázat ve světě, prioritou budou velké závody, sní Nipl

Vojtěch NiplOdchovanec lounské cyklokrosařské líhně a reprezentant do 23 let Vojtěch Nipl se i letos připravuje na sezonu s trenérem Stadionu Milanem Chrobákem. Společný cíl mají jasný - uspět v závodech světového poháru. 

Cyklokrosařská sezona už klepe na dveře. Jste připraven?
Připravený určitě jsem, mám natrénováno. Nejsem si ale jistý, že hned od začátku budu jezdit dobré výsledky. Doufám spíš, že ta pravá forma přijde až později, na velkých závodech. S trenérem Milanem Chrobákem budeme teď ladit formu a určitě se nebudeme soustředit na první, menší závody, ale na světový pohár.

Takže Toi Toi cup letos nebude vaší prioritou? Soustředit všechny síly chcete na světový pohár a šampionáty?
Ano. Toi Toi cup jsou nominační závody, budu ho jezdit a doufám, že i tam budu jezdit dobře. Prioritou ale letos není, chci se co nejlépe ukázat ve světě. Formu ladím a všechno v této sezoně směřuji tedy na závody světového poháru.

Letos se v Lounech jede jen „malý" Toi Toi cup. Muži tam tedy o body nepojedou. Ukážete se přesto na domácí trati?
Určitě. Do Loun určitě závodit přijedu.

Děkuji za rozhovor.

Začínám se školou, uvidím, jak to pojede na kole, říká Mikulášková

Minulou sezonu vyhrála mladičká lounská cyklokrosařka národní pohár, světový šampionát v USA jí ale nevyšel. Chybovala pár metrů po startu. Letošní sezona bude pro Martinu Mikuláškovou také hodně těžká. Začíná studovat na vysoké škole a času na kolo má méně, než by si představovala. Mikulášková ale určitě zabojuje, už plánuje, jak bude porážet Pavlu Havlíkovou.

Jaká je forma týden před začátkem sezony?
Bohužel, jak už je u mě tradicí, jsem byla v přípravě nemocná. Ale v létě jsem potrénovala. Teď ale uvidím, jak kolo skloubím se školou. Začínám studovat vysokou školu, jsem tam první týden a ještě nemám všechno okouknuté. Času je méně, než bych si přála. Uvidíme, jak to půjde, na začátku to asi nebude úplně zářivé (směje se).

Cíle pro Toi Toi cup máte tedy nižší?
To zase ne. Ráda bych Toi Toi cup vyhrála a hlavně, chci konečně začít porážet Pavlu Havlíkovou (smích).

A plány pro světové poháry?
Chtěla bych určitě jezdit do patnáctého místa. Možná ze začátku to nepůjde, ale doufám, že se k patnáctce propracuji.

V Lounech vás uvidíme?
Určitě.

Děkuji za rozhovor.