Nejdříve mráz a husté sněžení, postupem času ale také hustý déšť, hodně obtížná a zrádná trať čekala na lounská želízka v ohni na republikovém šampionátu mládeže a žen v cyklokrosu. Stadion Louny přivezl dvě očekávané medaile, stříbrného Vojtěcha Nipla ale mrzí ošklivý pád, který ho pravděpodobně připravil o titul.

Plna očekávání a optimismu vyrazila do Mnichova Hradiště, kde se šampionát jel, lounská skupina trenéra Milana Chrobáka. Věřilo se Martině Mikuláškové, ve výborné formě je i Vojtěch Nipl, kterému tentokrát vyhovovala i rychlá a technická trať, potichu se mluvilo o obhajobě republikového titulu, soupeřem mohl být jen vicemistr Evropy Jakub Skála.

Nipl také výborně na těžké trati začal, v prvním kole jezdil společně se Skálou na špičce, v závěru prvního kola dokonce začal druhému z nedávné Evropy ujíždět.

Pak ale lounského závodníka, obrovskou naději českého cyklokrosu, potkala opět smůla. Letos už podruhé v nejméně vhodný okamžik, když poprvé mu zabránily technické problémy vyjet lepší než patnácté místo na evropském šampionátu.

Tentokrát smolná chvíle, která rozhodla o dalším průběhu závodu, přišla ve druhém kole. Nipl na první pozici nikým neatakován sjížděl extrémně obtížný úsek, který předtím v tréninku, i potom v závodě, vždy bezpečně zvládl, tentokrát ale po podklouznutí skončil ve stromě.

Po ošklivě vyhlížejícím pádu, při němž si poranil koleno, se sice Nipl rychle zvedl, nedařilo se mu ale dlouho vytáhnout kolo zaklíněné mezi větvemi, navíc si při nárazu poškodil řídítka.

Toho okamžitě využil na druhém místě jezdící Skála, jeho náskok, než Nipl znovu nasedl, byl více než půlminutový. Lounský cyklokrosař se ale nevzdával a začal svého věčného konkurenta rychle stíhat. Dotáhl se až na zhruba deset vteřin, v té chvíli se ale už rozhodovalo, kolik kol junioři ještě pojedou. „Snad ještě nebudou zvonit do posledního kola. Když Vojta dostane ještě kolo šanci, dojede ho,“ věřil v tu chvíli Milan Chrobák. Bohužel pro Nipla, jen co to trenér dořekl, začal rozhodčí zvonit do posledního okruhu. Nakonec Nipl již ve volnějším tempu, v posledním kole už trochu zklamaný, ztratil devatenáct vteřin a získal stříbro. Třetí dojel tradičně Medek se ztrátou dvou minut.

Další medaili v Lounech očekávali také od Martiny Mikuláškové. Juniorka závodící mezi ženami dojíždí v poháru většinou druhá za Havlíkovou, tentokrát na republikový šampionát dorazila z USA ale i suverénní Kateřina Nash.

Nash potvrdila svou výjimečnost v českých podmínkách a hned v závěru prvního kola svým sokyním ujela a pohodlně si dojela pro titul s více než minutou náskoku na Havlíkovou.

Třetí Mikulášková, jezdící druhou polovinu závodu „na jistotu“, aby neskončila zbytečně na zemi, ztratila téměř tři minuty, před dalšími ženami měla mladičká reprezentantka z lounského oddílu přesto další dvě minuty náskok.

V Mnichově Hradišti se zadařilo také Janu Lacinovi. Mezi kadety jezdil celý závod kolem osmého místa, v posledním kole ale zabral a doslova přeletěl několik soupeřů a slavil páté místo.

Výsledky MČR mládeže a žen v cyklokrosu:


Žáci:

1. Martin Matějíček (Tábor) 20:12
2. Pavel Křížek (Kolín) –0:40
3. Jiří Janošek (Hranice) –1:01

15. Daniel Neuman (Louny) – 5:13

Kadeti:
1. Adam Ťoupalík (Tábor) 37:18
Karel Pokorný (M. Boleslav) – 1:18
3. Pavel Camrda (Tábor) – 2:35

5. Jan Lacina (Louny) – 3:31
.....
18. František Turek (Louny) – 1 kolo

Ženy a juniorky:
1. Katřina Nash (Luna) 39:45
2. Pavla Havlíková (APB) –1:09
3. Martina Mikulášková (Louny) – 2:55

Junioři:
1. Jakub Skála (Tábor) 41:39
2. Vojtěch Nipl (Louny) – 0:19
3. Tomáš Medek (Prodoli) – 2:00