Jen těsně nesplnila svůj cíl, který si dala před úvodním závodem světového poháru v cyklokrosu v Táboře, lounská Martina Mikulášková. V měření s nejlepšími ženami světa dojela šestnáctá, po letní pauze zavinění nemocí, je spokojená.

Mikulášková před premiérovým startem v letošní sezoně světového poháru doufala v umístění mezi desátým a patnáctým místem. Také letos zatím neporazila zkušenější reprezentační kolegyni Pavlu Havlíkovou, její „skalp" by jí také potěšil. Ani jeden z cílů se ale nakonec splnit nepodařilo, i když Martina Mikulášková podala v Táboře sympatický výkon.

Martině spadl řetěz

Po prvním okruhu byla mladičká naděje českého ženského cyklokrosu na devátém místě. Pak ale favoritky zabraly a Mikuláškové docházely síly. Přece jen se asi ještě úplně nevyrovnala s letní ztrátou v přípravě, kdy kvůli mononukleóze vynechala prakticky celou letní silniční sezonu. „Ani jsem nečekala, že mi to v úvodu sezony tak dobře pojede. Vynechala jsem vlastně celou letní silniční sezonu, nemohla jsem se připravovat, chybí mi to. Prodělala jsem mononukleózu. Ale už se do toho dostávám, je teprve začátek sezony, věřím, že se budu zlepšovat," doufá Martina Mikulášková.

Při průjezdu druhým kolem byla lounská závodnice sedmnáctá. Když opět zabrala a propracovala se až na třinácté místo, spadl jí řetěz, drahocenné vteřinky pak chyběly. Cílem projela na šestnácté pozici, jednu a třičtvrtě minuty za vítěznou Van Passenovou z Nizozemí, která až na asfaltu předspurtovala druhou Comptonovou z USA.

Mikulášková, která v minulé sezoně dojela nejlépe ve světovém poháru patnáctá a celkově byla sedmadvacátá, doufá ještě ve zlepšení. První šanci má hned v neděli v Plzni.

V národním poháru patří Mikuláškové průběžné první místo za čtyři druhé pozice a dvě vítězství. Jenže dokázala vyhrát vždy jen tehdy, pokud nepřijela Havlíková a druhá byla vždy za ní. Přitom v loňské sezoně ji dokázala porážet, třeba na republikovém šampionátu.

Odchovanec Nipl dojel desátý

Světového poháru v Táboře se v kategorii do 23 let prezentoval také lounský odchovanec Vojtěch Nipl. Za prvním Teunissenem z Nizozemí byl nakonec hodnocen jako nejlepší český reprezentant. Nipl dojel se ztrátou padesát čtyř vteřin na desáté pozici.

Čekalo se nejen od něj asi více, po přestupu do znojemské stáje se ale Niplovi zatím nedaří ani v národním poháru úplně podle představ. Zatím zajel nejlépe v Hlinsku, kde skončil šestý.

Po dvou českých závodech světového poháru se cyklokrosaři přesunou do Belgie, kde se celkem jedou tři podniky. Po jednom závodě se pak jede v Holandsku, Francii a Itálii. Sezonu zakončí světový šampionát v USA. „Ráda bych se v této sezoně ve světovém poháru pohybovala kolem desátého až patnáctého místa," plánuje Mikulášková.