Žádný z oslovených expertů před startem republikového šampionátu cyklokrosařek nejmenoval Martinu Mikuláškovou jako favoritku na titul. Nevěřili jí. Bude ráda za nějakou medaili, říkali. Jenže! Lounská cyklokrosařka všechny prognózy „zmuchlala", udělala z nich bezcenné cáry papíru a na zasněžené trati v Kolíně předvedla skvělou jízdu a slaví. Už třetí titul mezi ženami.

„Skvělé, paráda," jásala v cíli dojatá Mikulášková.

Na startu, který není její silnou stránkou, si v Kolíně tentokrát dala záležet. Sice do prvních zatáček vjížděla jako čtvrtá, před výjezdem ze stadionu už ale byla druhá za obrovskou favoritkou Havlíkovou.

O té nikdo nepochyboval. Vždyť letos prožívá životní sezonu, stála i na stupních vítězů ve světovém poháru, doma v této sezoně zatím pokaždé vyhrála.

Trápení zapomenuto, Mikulášková slaví

A Mikulášková? Trápení, trápení, trápení. Tak by se dala až do Kolína popsat její sezona. Jen srovnejme. V minulé sezoně šestá, osmá a desátá ve světovém poháru, stříbrná na ME a deset výher v národním poháru. A právě probíhající ročník? Ve světovém poháru nejlépe sedmnáctá, ale i dvaapadesátá, na ME desátá a v národním poháru jen jediná výhra. Někdy i bez medaile.

Exkluzivní rozhovor: Diváci řvali jeď, jeď, tak jsem jela, zářila v cíli zlatá Martina Mikulášková

Ale v Kolíně bylo vše smazáno. Rychle se na čele závodu utvořila silná trojice – zkušená Pavla Havlíková, třiadvacetiletá Martina Mikulášková a mladičká Nikola Nosková. Závodnice spolu jezdily několik kol, střídaly se ve vedení, na dlouhých zledovatělých kolínských rovinkách dlouho nebylo jasné, kdo bude útočit.

Nakonec zaútočila právě lounská cyklokrosařka. Atak přišel v předposledním kole, na velmi obtížném písčitém úseku. Cyklokrosařky se tam bořily, kdo se zastavil, měl po nadějích. Mikulášková měla více sil, poodjela na písku Havlíkové a ta, jak moc chtěla soupeřku dojet, pustila své kolo do sjezdu příliš rychle a pod kopcem skončila na ledu na zemi. Mikulášková okamžitě ujela a náskok už udržela. V cíli jásala, s desetivteřinovým náskokem si mohla dovolit i zdravit se s diváky. Havlíková měla ještě co dělat, aby získala před Noskovou alespoň bronz.

Mistrovství republiky cyklokrosařek 2016 v Kolíně:

1. Martina Mikulášková 46:32
2. Pavla Havlíková                 -10
3. Nikola Nosková                 -16