Největší favorité Mistrovství světa v cyklokrosu 2009, které se konalo o víkendu v holandském Hoogerheide, Belgičané, ale také Češi se dočkali medailí až v závěrečném nedělním závodě kategorie Elite.

Vicemistr světa Zdeněk Štybar totiž obhájil stříbro z loňského MS v italském Trevisu, stejně jako vítěz Světového poháru Belgičan Sven Nijs zopakoval bronz. Vyměnil se jen vítěz, kterým se stal jeho krajan Niels Albert, jedoucí poprvé v nejprestižnější katagorii.

Vůle Belgičanů vrátit se na trůn dokonce na půdě velkých rivalů v Holandsku, byl cítit už z hlediště, kde bylo 30 tisíc diváků. Nejčastěji tipovaný favorit a obhájce trofeje Lars Boom ani jeho krajané se nedokázali prosadit po startu, kde obsadili první pozice s Belgičany také Francouzi. Konkurovat jim mohl jedině Štybar, který se také brzy dostal za ujíždějícího Alberta a skoro hodinu bez výraznějších změn v odstupech zvedali divákům adrenalin.

Kromě Booma, který ve druhé polovině závodu byl poloviční, měl smůlu Radek Šimůnek, jenž zlomil po startu drát ve výpletu. Návrat do sklupiny, kde byl v té chvíli kvartet ostatních českých reperzentantů, ho stála spoustu sil. Navíc se ozývala záda (po pádu v Roubaix) a v závěru závodu propadl až na 26. místo.

Špatně odstartoval i podbořanský Kamil Ausbuher, neboť neúčast ve dvou závodech SP ho stála body, kvůli jejichž absenci startoval až ze 4. řady 69 členného startovního pole. „Přimáčkl mě na plot Američan, proto jsem z našich vyjížděl až poslední někde kolem 30. místa,“ mrzelo Kamila.

Také jeho v nasazeném ostrém tempu rychlého okruhu stálo dojetí do skupiny hodně sil. Když už měl správný rytmus, skupina se rozpojila v době, kdy byli vpředu Dlask a Bína. „Byli jsme za nimi kousek, ale nešlo to dorazit,“ viděl hlavní příčinu zaostání této skupiny Kamil, který v ní nakonec zůstal z našich sám jen s Dlaskem, neboť dozadu propadl i Zlámalík. Bína, který bral v lednu antibiotika, dokonce vzdal.

Dlask s Ausbuherem dominovali mezi s nimi jedoucími Holanďany, kteří kroužili s Boomem, byl tam i trojnásobný exmistr světa Belgičan Vervecken a další, ale dostat se této devítičlenné skupině k první desítce, nedokázali.

V době, kdy belgičtí diváci šíleli nad dvojnásobným ziskem medailí Alberta a Nijse, spurtovali do cíle u kostela naši. Těsně za Holanďanem De Knegtem projel cílem na 17. místě Dlask a 18. Ausbuher ve stejném čase, jako měli hned za nimi projíždějící poslední dva mistři světa, Boom a Vervecken.

„Jo, bylo by to hezké, kdyby jsme takhle spurtovali o medaili a ne až ve druhé desítce,“ zlobil se Kamil, který byl očividně nespokojený s umístěním. „Dnes jsem se cítil opravu výborně, trať mi vyhovovla, jen jsem nebyl, kde jsem měl být! Věřím, že ve skupině s Nijsem a Wellensem bych jejich tempu stačil, ale tohle se nedalo dojet…“ Čeští diváci, jejichž vlajky se neztratily v málokde jinde vídané takové návštěvě, byli přesto spokojeni. Na stožáru se v ledovém větru mrazivého odpoledne třepetala vedle dvou belgických česká vlajka díky Zdeňku Štybarovi, který zachránil čest českého cyklokrosu. Zklamání v Elite potkalo domácí, jejichž nejlepší Thijs Al skončil až na 12. místě. Naopak Belgičané měli 5 mužů v první sedmičce!

MS 2009 – Elite

1. Albert (Belg.) 1:02:24
2. Štybar (ČR) -22
3. Nijs -38
4. Wellens (oba Belg.) -1:10
5. Mourey (Fr.)
6. Pauwels oba -1:23
7. S. Vanthourenhout (oba Belg.)
8. Zahner (Švýc.)
9. Chainel (Fr.)
10. Vantornout (Belg.) všichni -1:24
11. Fontana (Italie)
12. Thijs Al (NL)
…17. Dlask
18. Ausbuher oba ČR
19. Vervecken (B)
20 Boom (NL) všichni -1:51
… 26. Šimůnek -2:45
50. Zlámalík -5:19
Bína (všichni ČR) nedokončil

Pořadí států:

1. Belgie 8 bodů
2. Francie 28
3. ČR 37
4. Švýcarsko 45
5. Nizozemsko 48
6. Itálie 51