Nejlepší světoví cyklokrosaři čtyř kategorií mají ode čtvrtka 29. ledna dostaveníčko v holandském správním středisku Woensdercht, kde se na trati ve vesničce Hoogerheide koná Mistrovství světa v cyklokrosu 2009.

Do dějiště šampionátu zemi cyklistice zaslíbené odcestovali ve středu reprezentanti ČR především v kategoriích juniorů a do 23 let (U23) pod vedením reprezentačního trenéra Petra Kloučka a jeho asistenta Milana Chrobáka.

„Na večer bychom měli přenocovat ještě v Německu, ale ve čtvrtek dopoledne už bychom měli být na místě, abychom si ještě odpoledne vyzkoušeli trať při prvním oficiálním tréninku,“ informoval náš Deník těsně před odjezdem šéf lounského sportovního střediska M. Chrobák. „Právě si beru sebou i slavnostní sako, neboť kromě čtvrtečního vyhlášení výsledku Světového poháru nás čeká v pátek prezentace města Tábora, jako pořadatele MS v příštím roce.“ Prezentační slavnostní večer za účasti starostky města Tábor Hany Randové uvádí Marek Svačina z ČT.

Závodníci z Elite se přesunují individuálně do Holandska, aby prožili čtyři dny v dočasném domově blízko trati v Hoogerheide. Dějiště je asi 25 km od Antverp poblíž hranic s Belgiií. Mezi nimi je i Kamil Ausbuher, který cestuje s bratrem Zdeňkem zítra ráno, aby odpoledne stihl první trénink.

Z Podbořan vyjíždí celý autobus

Už dnes na noc vyjede z Podbořan autobus členů Fan klubu Kamila Ausbuhera a příznivců. Již na dnešní ráno měla naplánovaný odjezd tradiční skupina cyklistických našenců z Loun. Pořadatelé očekávají velký zájem nejen Holanďanů, ale také Belgičanů, kteří vždy doprovázejí své reperzentanty ve velkém množství po celé Evropě.

Česká televize bude přenášet všechny závody. V sobotu dopoledne v 11.30 hodin startují junioři (z ČR Michael Boroš, Matěj Lasák, Jan Nesvadba, Tomáš Paprska a Radek Polnický), odpoledne ve 14.30 hodin kategorie U23 (Ondřej Bambula, Lukáš Klouček, David Menger, Jiří Polnický a Lukáš Příhoda). Ze soboty přinese ČT4 od 17.10 hodin 90 minutový sestřih obou závodů.

Nedělní závod žen (Pavla Havlíková a Jana Kyptová), který startuje rovněž v 11.30 hodin, přenáší ČT4 přímo. Vrcholem je závod Elite (Zdeněk Štybar, Radek Šimůnek, Petr Dlask, Kamil Ausbuher, Martin Bína a Martin Zlámalík) rovněž v přímém přenosu od 14.30 hodin. “Nechci to zakřiknout, ale vypadá to dobře. Začínající chřipku jsme zachytili včas, takže jsem nemusel brát antibiotika,“ říká Kamil Ausbuher, který kvůli tomu nejel v neděli 25. ledna v Itálii poslední závod Světového poháru. V jeho žebříčku tak klesl za 22. na 30. místo. Bývalý mistr světa juniorů, jezdí v Elite od roku 1998, kdy skončil na 16. místě. Nejlepší jeho umístění bylo v Elite před třemi roky rovněž v Holandsku, kde skončil jako nejlepší z našich na 6. místě.

O svých cílech nechce nejstarší z českého týmu (33 let) příliš hovořit. V každém případě pojede tak, aby českým a podbořanským příznivcům udělal radost.

Do bojů o medaile by měl zasáhnout vicemistr světa Zdeněk Štybar, jeho jediný přemožitel z loňského MS domácí Lars Boom a jeho krajané, ale hlavně všichni Belgičané. Nelze přehlédnout ani některé Francouze, Švýcary, Italy, či našeho Šimůnka, kteří se dokázali v individuálních závodech také prosadit.

Z Loun jede trenér

Kromě nominovaných reprerezentantů je připraven v roli náhradníka Jan Chrobák, který dnes chce trénovat v Lounech, aby byl připraven pro případ, že by někdo z Elite na poslední chvíli onemocněl. Totéž se stalo před rokem, kdy nepřijel do italského Trevisa Petr Dlask a teprve v pátek potvrdil, že ani nepojede. Zaskočený náhradník Jan Chrobák, který se ten týden stal poprvé otcem, pak už nestihl doplnit český tým.

„Ani letos si nedělám iluze, že bych odjel. Zatím ale ještě musím trénovat, a klukům budu držet palce u televize,“ řekl bývalý účastník MS v terénu i na silnici Jan Chrobák.