„Jsem hrozně moc spokojená," zářila po dojezdu nové kategorie žen do 23 let mladičká naděje českého cyklokrosu. Na krku jí visela stříbrná medaile z těžkého blátivého závodu v Zolderu. Déšť, vítr, bláto, písek, soupeřky – se všemi nástrahami si Nikola Nosková poradila. Tedy až na jednu soupeřku. V Belgii, zemi kde cyklokros zbožňují, ji předčila jen zlatá Britka Evie Richardsová.

„Vůbec jsem to nečekala. Trať mi seděla, ale na suchu. Jak celou noc pršelo, říkala jsem si, že to nebude pro mě. Všude se vyjely koleje, myslela jsem si, že to nezvládnu. Ale nakonec jsem to dokázala. Jsem hrozně moc spokojená," usmívala se osmnáctiletá Nikola Nosková.

Připomeňte si: Déšť, bláto a extrémně těžké podmínky? Nevadí! Nikola Nosková vybojovala stříbro

Závod žen do 23 let na MS v cyklokrosu v Zolderu. Nikola Nosková získala stříbro. Na tréninku se jí věnoval reprezentační trenér Petr Dlask, jeho péče se vyplatila.Vedle ní právě dává rozhovory Richardsová, která jen pár okamžiků předtím získala zlato. Všechny, včetně Noskové, to překvapilo. Vždyť Britka se věnuje hlavně horským kolům, na cyklokros si „jen odskočila", jela svůj úplně první velký závod. „Vůbec jí neznám, překvapila nás," přiznala česká závodnice. Richardsová všem velmi brzy odjela a suverénně si v Zolderu dojela pro prvenství. „Úplně mě přeletěla. Předjela mě, hned odjela a jela sama. Vůbec nevím, kde se vzala," pokračovala.

Na těžké trati si dala Nikola pozor

Britku následovala skupinka, ve které se na špičce od začátku objevovala také Nikola Nosková. Ve druhém ze čtyř okruhů se Češka odpoutala od této skupinky, osamostatnila se a usadila se na druhé pozici. Na hodně náročné promáčené trati česká závodnice jela dobře, vyvarovala se pádů a hlídala si svůj náskok před nakonec třetí Kaptheijsovou z Nizozemí. První Richardsová nakonec ujela Noskové o třicet pět vteřin, třetí Kaptheijsová ztratila sedmačtyřicet vteřin. „Naplno jsem bronzu uvěřila až na cílové rovince, když jsem se otočila a Maud za sebou neviděla," přiznala Nosková, že byla dlouho nervozní, jestli se medailový sen vyplní. Splnil a měl stříbrnou příchuť.

Medaile se musí oslavit, výjimkou nebyla ani Nosková. Prozradila, že se odmění něčím sladkým. „Jsem docela unavená, ale určitě to oslavíme. Dala bych si něco dobrého, hlavně ne těstoviny. Třeba něco sladkého, dort nebo čokoládu," usmívala se při rozhovoru s novináři dívka, která úspěšně kombinuje cyklokros a silnici. Chtěla by tak pokračovat i nadále. „Baví mě obojí, pořád nevím, čemu se věnovat víc. Na silnici jsem také byla kousek od medaile. Ale asi bych chtěla dál kombinovat obojí," usmívala se dívka, která na MS na silnici dojela čtvrtá.

Na trati s trenérem

Před mistrovským závodem se mladičké naději českého cyklokrosu intenzivně věnoval reprezentační trenér Petr Dlask. Vzpomněl si na své úspěšné závodnické roky, oblékl dres, vzal kolo a s Noskovou a dalšími reprezentantkami projížděl trať. „S trenérem Dlaskem jsem na tréninku jela dva a půl kola. Moc mi to pomohlo, ukázal mi, kde a jak si najíždět," přiznala Nikola Nosková a s úsměvem dodala: „Nemusela jsem ho šetřit, naopak. Docela jsem si s ním dávala," prozradila.

Z medaile měla obrovskou radost. „Budu ji nosit hodně dlouho. Myslím, že ji budu mít na krku i v autě, až pojedeme zpět domů," usmívala se stříbrná cyklokrosařka.