Mimořádně se dařilo českým cyklokrosařům na ledové trati, kterou navíc pokrýval i sníh, v holandském Hoogerheide. V závěrečném závodě světového poháru zvítězil v elite Martin Bína, mezi třiadvacítkáři byl desátý lounský Vojtěch Nipl.

Dvacetiletý Nipl, který si před několika dny překvapivě dojel pro bronz na republikovém šampionátu, kde za sebou kromě Štybara a Bíny nechal všechny jezdce kategorií elite i U23, opět potvrdil, že mu více sedí tvrdé a technicky obtížné tratě, kde nemusí tolik sesedat z kola a běhat.

V Hoogerheide jezdil celý závod okolo první desítky, nakonec se před něj dostali starší Boroš (6.) a Skála (9.).

Osmnáctý celkově

Na sněhu a ledu, v extrémních podmínkách náročných na techniku, kdy některé závodnice kopce sjížděly dokonce po zadku místo na kole, dokázal vyjet desátou příčku a opět se posunul v konečném hodnocení světového poháru. Závod vyhrál opět Bosmans z Belgie.

Lounský cyklokrosař desátým místem zopakoval své nejlepší umístění v tomto ročníku světového poháru, když první desítku uzavíral i v Táboře. Nipl je v celkovém hodnocení světového poháru na osmnáctém místě, což ho na startu světového šampionátu, který se zanedlouho pojede poprvé za oceánem, staví do třetí řady na startu. „V posledních závodech se mi daří, potěšil mě hlavně bronz na republikovém mistrovství, musím mít proto na světovém šampionátu vysoké cíle, uvidíme," je optimistou před odletem do USA Nipl. Pojede se v Kentucky, ještě předtím si Nipl zkusí jeden závod v zámoří kvůli aklimatizaci.

Rychlá trať?

Jaká bude v Louisville trať je otázkou, předpověď počasí je ale pro Nipla, který nemusí hodně blátivé tratě, příznivá. „Trať, kde se pojede světový šampionát, by mi mohla sedět. Vždycky jsem měl raději rychlejší a technické tratě s pevným podkladem, kde se často nastupuje za zatáčkami. Nic moc blátivého, když to hodně klouže, to moc nemusím," říká Nipl. „Jak jsem koukal na předpověď, tak na přelomu ledna a února bývá v Kentucky okolo dvanácti až patnácti stupňů. Tak doufám, že by to právě mohla být ta tvrdší a rychlá trať, jakou mám rád," dodal.

Martina Mikulášková v Hoogerheide nestartovala, měla totiž vlastní maturitní ples. Na světový šampionát ale už určitě odletí.

Výsledky Nipla v národním poháru
Loštice             22.
Uničov             10.
Mladá Boleslav   9.
Hlinsko              6.
Kolín                 5.
Holé Vrchy         2.
Louny                4.
Stříbro (MČR)    3.
V celkovém hodnocení poháru skončil lounský Nipl pátý. Kategorie do 23 let, do které dvacetiletý Nipl spadá, jezdí národní pohár společně s kategorií elite.

Výsledky Nipla ve světovém poháru 2012/13
Tábor             10.
Plzeň              29.
Koksijde          20.
Zolder             28.
Řím                20.
Hoogerheide    10.
Nipl je v pořadí světového poháru třiadvacítkářů, za které jezdí druhým rokem, osmnáctý. Tato pozice mu zaručuje na světovém šampionátu v USA start z třetí řady. Za oceánem v Kentucky se pojede MS vůbec poprvé v historii.