Nemoc, nedojeté světové poháry, špatná umístění. Vojtěch Nipl neodstartoval aktuální cyklokrosařskou sezonu vůbec dobře. Trápení, trápení, trápení… Už před Vánoci ale lounský odchovanec naznačil, že forma a výsledky se vrací. Osmé místo ze světového poháru v Zolderu, výhra v národním poháru. A po Novém roce? Až do předposledního kola bojoval o titul republikového šampiona, ze Slaného si nakonec veze stříbro, nezastavilo ho ani nachlazení, ani ošklivý kotrmelec na překážce. Je definitivně zpět! Skvělá zpráva před blížícím se světovým šampionátem v Táboře.

MČR ve Slaném:1. Adam Ťoupalík
2. Vojtěch Nipl +0:50
3. Michael Boroš +1:16

„V týdnu před závodem jsem se necítil nejlépe, takže jsem ani nečekal, že pojedu takhle. Ale od začátku, jak jsem šlápnul do pedálů, tak jsem cítil, že to tam je," radoval se v cíli druhý lounský odchovanec Vojtěch Nipl, který ještě v týdnu před mistrovstvím v rozhovoru pro Deník kvůli zdravotním obtížím nebyl velkým optimistou.

„Jsem hodně unavený, nevím, asi na mě něco leze. Forma je určitě dobrá, potvrzují to výsledky ze Zolderu i doma, ale nejsem posledních pár dnů ve své kůži. Mohl bych být i zdravější, uvidíme, co z toho bude. Ale upřímně, pokud se zadaří, budu sám hodně překvapený," říkal před startem ve Slaném. Jenže se dobře vyspal a na šampionátu předvedl skvělou jízdu.

Už od úvodních metrů se ve Slaném na plochodrážním stadionu, na hodně technické a bahnité trati, hnal Nipl dopředu. Po startu se usídlil na třetí pozici a společně s Borošem, Skálou, Ťoupalíkem a Bínou odjeli zbytku pelotonu.

Pak ale přišlo první zaváhání a Nipl měl obrovské štěstí, že mohl v závodě pokračovat. Lounský závodník se rozhodl umělé překážky skákat, ač to téměř nikdy v závodě nedělá. A osudnou se mu stala hned druhá, na které předvedl ošklivě vyhlížející kotrmelec. Ani kolu, ani jemu se ale naštěstí nic nestalo, a tak mohl dál bojovat o mistrovský titul.

Ťoupalíka neutahal

Při kolizi na překážce naštěstí Vojtěch Nipl nic neztratil, udržel se ve vedoucí pětici, a ve třetím kole tak mohl společně s Borošem a Ťoupalíkem zaútočit. Útok se trojici mladíků povedl, Vojtěch Nipl byl i v dalších kolech hodně vidět, tahal celou skupinku a v šestém kole odpojil i nejlepšího Čecha ve světových pohárech Michaela Boroše.

I v dalším průběhu lounský odchovanec diktoval tempo, chtěl se ve vedení osamostatnit, osmnáctiletý Ťoupalík se za ním ale takticky vezl a vyčkával. Dočkal se, bohužel pro lounské fandy, kolo před koncem. „Udělal jsem chybu, když jsem měnil kolo z vedoucí pozice, brzy jsem to pochopil, ale to už bylo pozdě, Adam měl dnes velkou sílu," uznal v cíli Nipl. „Zpočátku jsem se nikam nehnal a šetřil se silami, ale pak jsem Vojtovi odjel, on to tempo neakceptoval a už jsem si to pohlídal," popsal stejnou situaci nakonec vítězný Adam Ťoupalík.

Vojtěcha Nipla nyní čeká reprezentační soustředění, pak zřejmě odjede ladit formu na Mallorcu. V závěru ledna se jede poslední světový pohár v holandském Hoogerheide a na přelomu ledna a února se už představí na domácím mistrovství světa v Táboře. Naposledy v kategorii do 23 let.