Tři čeští reprezentanti skončili v první desítce nejlepších světových cyklorosařů v sobotním II. závodě Světového poháru v Táboře, když 5. Zdeněk Štybar dlouho jezdil na prvních dvou místech s vítězem Belgičanem Nijsem. Dva z devíti českých reprezentani z 55 startujících byli z našeho regionu, ale sobě ani svým příznivcům moc radosti neudělali. Oba postihly zdravotní potíže.

Lounský Jan Chrobák, který byl v úvodním závodě SP v Belgii na 28. místě, se nyní očividně trápil a skončil až na 40. příčce. „Po návratu z Belgie jsem musel dva dny ležet, což bylo na silách znát,“ litoval Jan Chrobák. Hůře dopadl podbořanský Kamil Ausbuher, zdejší vítěz z roku 2004 a třetí o rok později, či 15. před týdnem v Belgii. Prožil bezesnou noc pro střevní virozu, podobnou jako postihla v týdnu fotbalisty Sparty. Klidu mu nepřidala zpráva z domova, že jeho rok a půl letá dcerka Kristýnka musela ze stejných důvodů do Žatce na pohotovost. Navíc byli Ausbuherové o půlnoci vyrušeni při honění zlodějů kol z jejich auta.

Za tohoto stavu zesláblý Kamil zkusil v poledne trénovat. „Nevidím to dobře,“ řekl ještě při řazení na startovním roštu. „Měl bych jet tak rychle, abych to stačil na záchod,“ pokusil se ještě o žert. Startoval ze třetí řady. A když vzápětí udělal místo pro Petra Dlaska, který vyjížděl ze čtvrté linie, bylo jasné, že Kamil na bodovaná místa nemyslí. Při vjezdu do depa ve druhém okruhu seskočil… Do řeči mu bylo jakžtakž, když již v civilu sledoval dojezd. Mohl mít aspoň radost z 5. místa Štybara, 10. Šimůnka a hlavně ze 7. místa Dlaska, jemuž pomohl usnadnit rozjezd po začátku závodu.