Žatecký kajakář Vladimír Slanina si přivezl skvělou formu z mistrovství světa a následně vyhrál oba závody světového poháru. Ve Slovinském Celje, týden po mistrovství světa, na kterém žatecký kanoista vybojoval tři medaile, se konala první série závodů světového poháru ve dlouhém sjezdu a sprintu.

Opět se představila téměř kompletní světová sjezdařská špička. Na této trati se jel světový pohár poprvé a byl velkou neznámou pro všechny závodníky. Dlouhý závod trval přes 23 minut, což je o více než šest minut delší čas, než jsou standardní dlouhé závody.

Vladimír Slanina na závodech ve Slovinsku

Vladimír Slanina měl zpočátku problémy s rovnoměrným rozložením sil po celou dobu při jízdě na trati a také se zakleknutím lodě, kterou si speciálně upravil na závody předchozího mistrovství světa. Při dlouhém závodě si ale síly nakonec rozvrhl výborně a s velkým náskokem téměř půl minuty jednoznačně zvítězil. Druhý a třetí skončili reprezentanti Itálie Dell-Aggostino a Quintarelli.

Pro žateckého závodníka to bylo první vítězství v seriálu světových pohárů ve dlouhém sjezdu.

Ve sprintu kraloval

V závodě sprintu český borec patřil opět mezi favority závodu. V této disciplíně byl na předchozím mistrovství světa třetí, a tak chtěl medailový úspěch zopakovat. Toto se mu také podařilo. Vyhrál jak kvalifikaci, ve které měl nejrychlejší čas dne, tak i vlastní finálový závod.

Sprintová trať byla oproti dlouhému sjezdu zase extrémně krátká, kolem 35 vteřin. To našemu borci nakonec sedlo nejlépe - s vteřinovým náskokem vyhrál před Francouzem Dazérem a Italem Quintarellim.

Z českých závodníků ještě přivezl bronzovou medaili z dlouhého sjezdu kajakář Mrůzek, který porazil i úřadujícího mistra světa Belgičana Richarda.

Mladý žatecký závodník se oběma vítězstvími ve své kategorii singlů stal nejúspěšnějším závodníkem této série závodů světového poháru.