Dva prvoligové týmy a čtyři z druhé nejvyšší soutěže změřily síly na přípravném turnaji, kterého se zúčastnili také muži Šroubárny Žatec.

Překvapivý lídr tabulky druhé ligy národní házené ani ve druhé přípravě, které se zúčastnilo celkem osm týmů, nezklamal, vyšlápl si dokonce i na kvalitní soupeře z nejvyšší soutěže.

Turnaj začínali Žatečtí právě proti prvoligové Dobrušce. Únava z dlouhé jízdy na Vysočinu nebyla vůbec znát a hned od začátku bylo utkání hodně vyrovnané. „Našim klukům se podařilo vše, nač sáhli. Počáteční obavy ze soupeře, který je na čtvrtém místě prvoligové tabulky, opadly a po dobrém výkonu jsme zvítězili 12:11,“ viděl první duel trenér žateckých házenkářů Václav Havránek.

Domácím se dařilo

Druhé měření sil bylo s Jihlavou, která hraje druhou ligu, ale skupinu B. Patří jí průběžně třetí příčka. „V tomto utkání se projevila naše malá zkušenost s týmy z východní části republiky. Hraje se tam hodně jinak než u nás,“ přiblížil Havránek.

Jihlava utekla hned v úvodu duelu o pět branek a než si obrana Žatce stačila zvyknout na jiný styl hry, už se nedalo s výsledkem mnoho dělat. Muži Šroubárny sice vyrovnali hru, ale na ukazateli skore nakonec svítila výhra Jihlavy v poměru 14:9.

Posledním soupeřem ve skupině byl Humpolec. „Chvilku nás sice soupeř zlobil, ale naši kluci předváděli dobrou hru a soupeř musel kapitulovat. Šanci dostali i mladší hráči, včetně brankáře Mikuláše Horníka,“ popsal poslední souboj ve skupině žatecký trenér. Žatec nakonec Humpolec porazil 13:9.

Žatec prohrál jen jednou

Zdálo se, že Žatec půjde do semifinále, ale protože také Jihlava porazila Dobrušku, situace se hodně zkomplikovala. Týmy Žatce, Jihlavy i Dobrušky měly stejně bodů a musela rozhodovat minitabulka. V té ale bohužel Šroubárně patřila až třetí příčka a tak šla z kola ven a „zbyl“ na ni boj o páté místo.

V tomto utkání jasně Žatec přehrál Brno 14:8. V celém turnaji nakonec zvítězila pořádající Jihlava, jediný celek, který dokázal hráče Šroubárny na turnaji porazit. Druhé byly prvoligové Čakovice a třetí Dobruška, kterou v základní skupině Žatec přehrál. „Získali jsme zase další zkušenosti. S hrou jsme spokojeni, i když výsledek mohl být trochu lepší,“ hodnotil turnaj Václav Havránek.

V týmu panuje zatím s přípravou spokojenost, v prvním turnaji Žatec skončil druhý, ale jen o dvě branky. „Zatím by se v naší hře určitě pár chyb našlo. Věříme, že forma půjde ještě nahoru,“ dodal.