V první sezoně se hrálo o záchranu, postupem se družstvo výkonnostně zlepšovalo, hrálo střed tabulky. Vrcholem byla sezona 2004/2005, kdy získalo historickou stříbrnou medaili. A kdo ví, jak by dopadlo finále s Chomutovem, kdyby se hned v úvodních minutách prvního utkání nezranila nejlepší házenkářka ČR pro rok 2005 Zdeňka Bilohuščinová. Říká se, že po vrcholu přichází pád. Že to však bude pád až do oblastního přeboru, tomu se nechce věřit. Muselo k tomu dojít ? Myslím si, že ne.

Velké změny

O mnohém rozhodla následující sezona. V její polovině ukončil činnost u družstva trenér Tajbl a s ním kapitánka Němcová s Kollmannovou. Ze zdravotní důvodů a mateřských povinností končí Havlová a Bilohuščinová. V průběhu soutěže odcházejí z pracovních důvodu obě brankářky Hornová a Bobková.

A tak sezonu 2006/2007 rozehraje družstvo bez těchto hráček, ale hlavně bez brankářek se ligová házená nedá hrát. V brance alternují hráčky z pole, snahu jim nelze upřít, ale to nestačí. Po podzimní části soutěže se družstvo krčí na posledním místě tabulky. Vzdát to však děvčata nechtějí. Pod vedením nového trenérského tandemu Petr Votava, Štepánka Havlová se družstvo začíná připravovat na jarní sezonu. Hlavně se trénuje o sobotách, protože polovina hráček je během týdne studijně nebo pracovně mimo Žatec.

Boj o záchranu

Do druhé poloviny soutěže vstupují s odhodláním pokusit se o nemožné. Do družstva se obětavě vrací Bilohuščinová a brankářka Bobková. To ještě více upevní bojového ducha odepisovaného družstva a nemožné se stává skutkem. Poráží Klášterec, Modřany i Studénku, družstva která rovněž bojují o záchranu a opouští sestupová místa. Zdá se, že hrozba sestupu je definitivně zažehnána.

Není, proti žateckým házenkářkám se postaví neskutečná smůla. Vše začíná zraněním kapitánky Plecité, které je vážnější než se původně čekalo a její návrat do sestavy se nekonal. Přichází závěr ligové soutěže a s ním i neuvěřitelné výsledky. Modřany vyhrávají na Spojích, Studénka poráží Hlinsko, Spoje i Klášterec. Vrcholem všeho je porážka několikanásobného mistra ČR Chomutova v Modřanech, kde den před tím neprohraje ani beznadějně poslední Klášterec. Kdyby jediné z těchto utkání skončilo „normálně“ dle předpokladů, žatecké družstvo by se zachránilo.

Podivné výsledky

Bodový zisk, které Žatečanky nakonec nastřádaly, by v předcházejících ligových ročnících bohatě stačil na záchranu.V letošním ročníku díky nepochopitelným výsledkům v závěrečných kolech bohužel ne. A tak si kladu otázku. Opravdu se rozhodovalo o sestupujících jen na hřištích? Těžká odpověď, kde není žalobce, není ani soudce. Přesto si dovoluji zapochybovat nad čistotu letošního závěru ligové soutěže. A zda je to, či není pravda, na to si musí každý z aktérů, dle svého svědomí a vědomí odpovědět sám.

Autor je vedoucím družstva.