Už popadesáté se letos vydali atleti na trať Jarního přespolního běhu v Lounech. Na blátivé tratě v terénu mezi Louny a Dobroměřicemi vyběhla včera zhruba stovka sportovců. Tradiční událost si nemohli nechat ujít veteráni, ale ani sportovní mládež a i nejmenší drobotina, která běžela s rodiči. Součástí akce byl také vložený závod 14. ročníku Memoriálu Lucie Náprstkové.

Ještě před prvním ranním startem poděkoval za organizátory Radovan Šabata dvěma mužům, kteří stáli před půlstoletím u zrodu Jarního přespolního běhu Josefu Frolíkovi a Karlu Slámovi.

První běh se odehrál v roce 1967

Závod vznikl jako reakce na založení atletického kolektivu v Lounech v roce 1963, u kterého stál právě Josef Frolík. „V Lounech nebyla místa pro technické disciplíny. Uvažoval jsem, jak do tohoto kolektivu získat lidi, abychom mohli úspěšně bojovat v krajském přeboru. S kamarádem Vojtou Krybusem jsme tedy udělali v roce 1967 první přespolní běh. První ročník se běžel u veslařského klubu po cestách v parku. Přišlo 68 závodníků a my jsme z toho měli velikou radost," zavzpomínal J. Frolík.

Prostředí se závodníkům velmi líbilo, sportovní akce získávala na oblibě a poté se přestěhovala do náročnějšího terénu. Už řadu let ji organizačně zajišťuje ASK ELNA Počerady.