Radostnou zprávu dostali ve čtvrtek z Národního památkového ústavu v Praze organizátoři Jarních přespolních běhů v zámeckém parku v Krásném Dvoře. Podle jejího znění jim povoluje běžecké závody v parku, kde za 46 odběhnutých ročníků startovaly tisíce závodníků včetně držitelů medailí z mistrovství světa a olympijských vítězů.

„Je to odměna všem nadšencům, kteří se snažili obnovit tradici, která byla tak necitlivě přerušena,“ byla první reakce předsedy TJ Krásný Dvůr a bývalého dlouholetého starosty obce Jindřicha Zedníka.

O zákaz jednorázových jarních závodů v parku se před několika lety zoufale snažil tehdejší zámecký kastelán Šesták, což se mu nakonec po mnoha pokusech na nejrůznějších institucích také podařilo. Teprve po odchodu mocipána do důchodu se dobrovolní organizátoři pokusili navázat na slavnou tradici a uspěli se svým návrhem u nové paní kastelánky.

Věci a hlavně lidi se dali opět dohromady, organizace v obci zareagovaly vesměs kladně, a tak se Krásný Dvůr vrací ke své krásné nabídce.

„Zatím jen opatrně, začneme závodem pro 12 kategorií, ale už letos! Sedmačtyřicátý ročník uspořádáme v neděli 22. března od devíti hodin. Hned ve čtvrtek se k tomu sešla schůzka pořadatelů, abychom vše stihli ještě pro letošní ročník,“ stihl se pochlubit předseda Zedník.

Aby měl obnovený Jarní běh zámeckým parkem v Krásném Dvoře opět svoji váhu, odstartuje ho starosta obce Mgr. František Kuna. Přesune se start a cíl, které místo na zámeckém nádvoří budou letos pod zámkem v místě znamém U dubu.

Jaroslav Kubíček