Terén už volá. Louže, bláto, písek. Někdy led a sníh, jindy naopak vedro a prach. Prudké výjezdy, nebezpečné sjezdy. Neustálé nástupy, technické pasáže i taktika. Cyklokrosová sezona se naplno rozjíždí, premiérový domácí závod se pojede ve Slaném. Lounští cyklokrosaři vyrážejí na první pohárový závod s několika nadějemi v mládežnických kategoriích. A jak se po problémech ukáže lounská odchovankyně Martina Mikulášková?

Nejen ona, ale i další lounští mladí cyklokrosaři, kadeti, žáci a žákyně, vstoupí do sezony už ve čtvrtek 28. září na národním poháru ve Slaném. Ten bude opět skvěle obsazen. Chystá se tam nejen celá domácí špička, ale také několik kvalitních závodníků ze zahraničí.

Ilustrační foto
Markety na Den české státnosti neotevřou

Louny, které jsou tradiční cyklokrosařskou baštou, budou mít zástupce mezi žáky, žákyněmi i kadety. V poslední době se tam mládežnický oddíl opět rychle rozrůstá. O premiérové letošní body mají bojovat například Adam Seeman, David Červíček, Lukáš Runt, Tereza Prošková či Bára Parmová a další.

Do terénu by měla ve Slaném také vyrazit lounská odchovankyně Martina Mikulášková. Nad její formou a sezonou ale visí stále velký otazník. Na začátku přípravy ji totiž trápily vleklé zdravotní potíže s nohou, takřka vůbec tehdy na kole nejezdila. Poté absolvovala jeden ze silničních etapových závodů, příliš vidět ale nebyla. Absolvovala také soustředění v Krkonoších. Uvidíme tedy, jak se po minulé protrápené sezoně, ukáže v té nadcházející. A zda ji opustí zdravotní problémy.

Mikulášková chce zpět na vrchol

Dívka, která v minulých letech třikrát vyhrála český šampionát, dokázala dojet druhá na ME, jedenáctá na MS nebo několikrát v první desítce ve světovém poháru, by se ráda v této sezoně vrátila do světového kolotoče. „Uvidíme, jak to půjde. Chtěla bych se vrátit do špičky. Když se podaří vyřešit zdraví, potrénovat, věřím, že patnácté až dvacáté místo je ve světovém poháru reálné,“ řekla Deníku v létě během přípravy.

Do terénu vyrazili nejlepší světoví cyklokrosaři v polovině září, v USA jeli dva podniky světového poháru. Velká část evropských závodníků tam ale kvůli finanční náročnosti chyběla.

Noční běh. Ilustrační fotografie.
Běžci v Žatci vyrazí na závod do tmy

První světový pohár na evropském území odstartuje na konci října v belgickém Koksijde. Poté se pojede, snad i za účasti Mikuláškové, v dánském Bodense, v německém Zevenu, v Namuru a Zolderu v Belgii, v lednu pak v Nommay a Hoogerheide. Vrchol sezony, světový šampionát, je plánován na 3. a 4. února do holandského Valkenburgu.

Evropský šampionát v Táboře

V sezoně se ale také pojede evropský šampionát, už 4. a 5. listopadu jej přivítá Tábor. Národní pohár se po Slaném vydá do Veselí nad Lužnicí, tradičně se pojede v Jabkenicích, Hlinsku, v Holých Vrších, Milovicích. Pro mládežníky pak bude vrcholem republikové mistrovství v Kolíně v prosinci. Muži a ženy se o české mistrovské tituly „poperou“ 13. ledna na trati v Mladé Boleslavi.

V kalendáři tentokrát chybí jeden z tradičních závodů českého poháru, ten v Lounech. Tamní pořadatelé se do kalendáře tentokrát nepřihlásili, chystají ale zajímavost. V říjnu uspořádají několik menších cyklokrosařských závodů, ale také netradiční cyklokrosařskou štafetu dvojic. Týmy budou namíchané z žen, mužů a mládežníků. 

Budoucí trasu obchvatu Žiželic vyznačují kolíky
Kolíky v polích ukazují, kudy povede obchvat Žiželic