Velmi dobře si vedl v posledním měsíci lounský cyklista Václav Jelínek, který obléká dres amatérského tým Exe Jeans.

Minulý týden v Beskydech obhájil titul amatérského mistra ČR na silnici, když předtím získal bronz na evropském šampionátu ve Ždáru. Formu potvrdil v neděli vítězstvím v Severočeské amatérské lize v Nepomyšli.

Mistrovský silniční závod ovlivnila nepřízeň počasí v kraji pod Beskydami. Pro vytrvalý déšť byly odpolední závody kategorií mužů do 30 a 40 let zkráceny na tři okruhy, což představovalo 91 km.

Na zvlněné trati se úniky nedařily, a protože amatérská špička je velmi vyrovnaná, končilo se hromadnými spurty. Zkušení a veteráni jeli 61 km, v dojezdu 50letých byl chomutovský Oleg Huja klasifikován na 10. místě, šedesátníky vyhrál liberecký borec Jiří Kasal.

V áčku mladíků potvrdil dobrou formu Jan Chabr, přijel na 9.místě se ztrátou necelých dvou minut na vítěze, vedoucí muž severočeské ligy David Jeřábek byl čtvrtý.

Závod nad 30 let končil spurtem dvacetičlenné skupiny, Václav Jelínek uplatnil svoje zkušenosti a zvítězil, ostatní se za ním srovnali do tří vteřin. Podobně vyhrál Jelínek amatérské mistrovství loni, letos má navíc i bronz z evropského mistrovství ve Žďáru (26. června). Ve skupině byli také žatecký Šupol, exmistr ČR a Netík (9. a 18.), jezdící za Děčín.

O pár minut později stejným stylem spurtovali čtyřicátníci a na čele měl nejvíce sil a přehledu chomutovský Petr Prokeš, jinak také šéf klubu Exe Jeans a lídr kategorie SAL.

(rh, jak)