Na patnáctikilometrové trati mezi Elektrárnou Počerady a výstavištěm v Lounech závodily v sobotu 2. května stovky nadšených sportovců. Tradiční Memoriál Karla Raise přivítal při 26. ročníku silničního běhu a 23. ročníku závodu handbike vozíčkářů nadšence různého věku, výkonnosti i zdravotního stavu. Generálním partnerem sportovní akce, kterou každoročně pořádá Atletický sportovní klub Elna Počerady, byla Skupina ČEZ.

První ročník patnáctikilometrového běžeckého závodu na trase Počerady Louny proběhl v roce 1990. Od roku 1993, kdy byli poprvé přizváni také handicapovaní sportovci, nese tento sportovně společenský podnik jméno přítele lounských atletů a sportovního funkcionáře Karla Raise. Věhlas Memoriálu se již dávno přenesl přes hranice Ústeckého kraje i celé České republiky, což dokazuje více než 300 jeho účastníků.

Na trať vyrazili podruhé i bruslaři

Do hlavního závodu se registrovali muži i ženy, zdraví i handicapovaní sportovci. Do města na Ohři se sjeli z tuzemska, Slovenska, Polska nebo třeba Nizozemí, přihlášeni byli také borci z Keni. „Hlavní závod jsme odstartovali tradičně nedaleko Elektrárny Počerady u Volevčic. Kromě běžců a vozíčkářů na handbike vyrazili letos podruhé na trať i sportovci na kolečkových bruslích," uvedl předseda pořadatelského klubu ASK Elna Počerady Pavel Verner. Méně zdatní sportovci, kteří si netroufli na celý patnáctikilometrový běh, pak měli možnost zúčastnit se štafetového běhu na 5 x 3 km.

Pestrou nabídkou sportovního klání, ale i zábavného doprovodného programu chtějí organizátoři každoročně přilákat nejen špičkové či výkonnostní sportovce, ale hlavně celé rodiny bez rozdílu věku či fyzické kondice, včetně handicapovaných sportovců. „Jsme velmi rádi, že se k nám závodníci každým rokem rádi vracejí, a přibývá i spousta nových, kteří přijíždějí na doporučení svých kamarádů poznat neopakovatelnou atmosféru společného sportování zdravých a handicapovaných sportovců," dodal Pavel Verner.

V parku běželo na tři sta účastníků

V areálu lounského výstaviště probíhal souběžně s hlavním závodem Lidový běh na 2 km. Tentokrát se do něj zapojilo na tři sta milovníků pohybu. Výtěžek ze startovného, jak je v Lounech již více než 20 let tradicí, putoval na pomoc potřebným. Letos příspěvek pomůže handicapovanému chlapci z Loun, pro něhož organizuje sbírku lounský Kiwanis klub. „Oceňujeme pestrý program Memoriálu, z něhož si vybere jak aktivní vrcholový sportovec, tak malé dítě spolu se svými prarodiči. Společně s hlavním programem, ve kterém na jednom místě a v jeden čas soutěží zdraví i handicapovaní sportovci, to z Memoriálu Karla Raise činí výjimečný zážitek, jehož se dokonce někteří z nás sami rádi zúčastňují," uvedl Daniel Novák ze Skupiny ČEZ.

Sportovní a společenský svátek nabídl i bohatý doprovodný program, pro děti byl k dispozici dětský koutek. Lounská knihovna otevřela svůj obchůdek, v husitském kostele byl připraven od 16 hodin charitativní koncert.

Ota Schnepp, Zdeněk Plachý