Dokonalou prověrkou sehranosti pořadatelů ze Stadionu Louny a jejich spolupracovníků přes všechny cyklistické týmy až po posledního účastníka Mléčného závodu byl letošní XXI. ročník, který se jel od pátku do neděle 13. července po silnicích Lounska.

K úvodní etapě se startem v Tuchořicích nastoupilo 118 kadetů (mladší dorostenci) z osmi evropských zemí – Belgie, Holandska, Dánska, Rakouska, Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky. Mezi nimi byli i tři borci pořádajícího Stadionu Louny.

Od prvních metrů bylo zřejmé, že letošní konkurence nepřijela jen na poklidný prázdninový výlet, ale chtěla závodit od začátku. Již první stoupání na Markvarec trhalo peloton na menší skupinky. Po následném sjezdu na Hřivice pokračovali cyklisté v úmorném vedru na Lipno a zpět do Tuchořic, celkem šest okruhů.

Smolařem byl Polák Kacper Rajkowski, který po pádu už v prvním okruhu doháněl peloton tak razantně, že přímo před Hospodou na rynku v Tuchořicích letěl v zatáčce hlavou napřed přes svůj bicykl, který ho vzápětí přeletěl bez předního kola. Naštěstí doprovné vozy stačily zabrzdit za cenu dílčího zablokování vozovky. Nejdůležitější však bylo, že než se k Polákovi dostali záchranáři ze sanitky, byl už na nohou a po zásahu mechaniků statečný Kacper pokračoval v závodě! (Podívejte se ve fotogalerii)

Bouře ohrozila i sbor rozhodčích

Hrozící mračna přinesla ve čtvrtém okruhu déšť. Jestli se zdál někomu chvíli osvěžující, iluze ho vzápětí přešla. S bouřkou déšť houstl a hlavně vítr sílil tak, že pořadatelé za pomoci starosty Ladislava Kubisky rozebrali a uklidili na obecní úřad nejen reklamy, ale i stupně vítězů, ačkoliv více než stovka borců ještě bojovala nejen s únavou, ale i nepřízní počasí.

Svůj zážitek mají i rozhodčí v cíli etapy, kteří půl hodiny drželi ve větru stan, kryjící jejich výpočetní techniku a cílovou kameru. Naštěstí i tento boj zvládli, a nikterak neohrozili výsledkovou listinu.

Vítězem etapy se stal Belgičan Giani Van Calster, čímž udělal důležitý krok ke svému nedělnímu celkovému prvenství, druhý přijel a skončil i celkově Matěj Lasák z Opavy, třetí v dešti skončil Holanďan Jaap J. de Man.

Vynikajícím způsobem zajel páteční etapu lounský Vojtěch Nipl, který ač je v kadetech prvním rokem, byl klasifikován na 5. místě, což byl nejlepší výsledek pořádajícího klubu v celém závodě. Po sobotní časovce u Lenešic a kriteriu v Lounech skončil deštivý závod v neděli.

K podrobnostem z Mléčného závodu se ještě vrátíme.