Dvojnásobný vítěz ankety Nejlepší sportovec okresu Louny, Adam Janouš, se v posledních třech letech trochu vytratil ze zorného úhlu pozornosti našich čtenářů.

Sotva se český reprezentant a tovární jezdec VM Motor Racing team Vladimíra Váchy objevil na dva dny doma v Žatci, sešli jsme se ke krátkému povídání o jeho současném působení v kartingu a závodech motokár.

V mezinárodním Mistrovství ČR jsou letos odjeté dva závody, to je šest jízd započítávaných do mistrovského seriálu. Adam Janouš se v nejsledovanější třídě KZ2 (dříve N 125) dělí o 1. místo s Patrikem Hájkem se stejnou bilancí. „Ve Vysokém Mýtě jsem jednou vyhrál a dvakrát dojel na druhém místě. Minulý týden v Písku jsme si role vyměnili,“ přibližuje první dva závody Adam.

V Písku se prezentovalo 91 závodníků z ČR, Rakouska, Německa, Ukrajiny a Maďarska. V sobotní I. jízdě vyhrál opět Hájek, Janouš dojel druhý se ztrátou pouhých 171 tisícín vteřiny!. V neděli za vytrvalého deště lépe odstartoval opět lépe Pražan Hájek, ale Janouš se brzy protáhl do čela a nedal na vodě nikomu šanci se nechat předjet. Rozdíl byl tentokrát vteřinový jasně ve prospěch Janouše. Stejně suverenně si vedl ve třetí jízdě, čímž se stal vítězem závodu a vyrovnal bodový stav na čele šampionátu.

„Vyhrát domácí titul je první letošní cíl, druhý je více se prosadit v Mistrovství Evropy,“ odpovídá mladík, který vedle studia na vysoké škole, v týdnu testuje české motory u píseckého Vladimíra Váchy. Dobré je spojení firmy je s prachatickým výrobcem podvozků, legendárním závodníkem Milanem Šimákem. Adam má podstatně lepší podmínky, než když se probíjel k titulu za amatérský tým svého otce v Žatci. Na ryze českých výrobcích se prezentuje i v zahraničích seriálech. Kromě ME jezdí i německý pohár se silnou zahraniční konkurencí.

První letošní měření sil proběhlo v Belgii, kde se Adam probojoval do finále, ale po nárazu od soupeře zůstal těsně za bodovanými místy. Tento víkend už závodí v Německu, čeká ho Itálie a Francie. Nejbližším domácím závodem bude 21.–22. června Vysoké Mýto, kde bude MM ČR právě v polovině.