Již podesáté se v sobotu 26. května postavily na start slavné „Čtyřiadvacetihodinovky“ nejlepší posádky offroadových speciálů. Mezi nejlepšími se závodního víkendu účastnila i chlumčanská posádka Option 4x4 Offroad Sport.

Celý víkend začal již v pátek ráno, kdy se začaly sjíždět posádky závodu do vyhrazeného depa na uzavřenou silnici do obce Dobřany. V odpoledních až večerních hodinách se konaly tréninky, dle kterých se stálo na startu. K závodům offroadů již tradičně patří i motorky a čtyřkolky, které jely svůj samostatný tříhodinový závod v sobotu ráno.

Samotná čtyřiadvacetihodinovka začala již kolem jedenácté dopolední, kdy se všechny posádky představily všudypřítomným divákům. Po krátkém interview se posádky i ze svými speciály přesunuly na start a čekaly na start. Již tradičně se start tohoto závodu odehrává ve stylu slavného závodu 24 hodin Le Mans - posádky běží po odmávnutí startu ke svým vozům z kopce a pak až startují do samotného závodu.

Chlumčanská posádka měla třináctou pozici na startu, což byla polovina startovního pole. Po odbití dvanácté hodiny posádky naskákaly do svých vozů a začal tento „celodenní“ maraton. Většina týmů spoléhala na klidnou, pohodovou a vytrvalostní jízdu, která byla během 24 hodin zapotřebí. Všech 23 týmů, které odstartovaly, předvádělo krásné, někdy i hrůzně vypadající, předjížděcí manévry, brození v zahrazeném potoce, drobné opravy na trati, ale i drobné nehody.

Noc přišla chlumčanským vhod

Chlumčanský tým se v celkovém pořadí pohyboval kolem dvanáctého místa během závodu, ale přišla noc a někteří odstavili své vozy a začalo se jezdit opatrněji, a to vedlo k posunu chlumčanských kupředu. Během noci se hodně změnilo. Favorizované posádky potkaly neopravitelné závady a také komplikace s osazením vozu posádkou.

V Option 4x4 týmu se střídali P. Dvořák - T. Smetana, P. Filipec - K. Volfová a M. Dvořák - J. Emingr (nejmladší posádka seriálu - 19 a 18 let), kteří měli do rána jen několik malých problémů (defekt pneumatiky, ulomení sedadla atd.), ale dvě hodiny před koncem závodu chlumčanský tým potkala závažnější závada v podobě nefunkčního čepu na kole.

Šedesát kol stačilo na 11. místo

Tým nebyl schopen tuto závadu tak rychle opravit, tak ji opravil pouze provizorně a čekal na "odmávání" 24 hodin a dojel, i když pomalu, do cíle. Tým z Chlumčan tedy dokončil závod s ujetými 60 koly a to stačilo na krásné 11. místo celkově a na ještě krásnější 5. ve skupině Special nad 2000 cm2 za které získal 18 bodů do celkového hodnocení, a opět se posunul výše k vysněným stupňům vítězů na konci sezóny.

Nejlepším týmem za 24 hodin se stal Valtr Offroad Team s 94 koly, druhý Bacardi Bobr Team s 89 koly a třetím nejlepším Šmíd Offroad Team s 86 koly. Všechny posádky bojovaly o každý centimetr tratě a tvořily krásnou závodní atmosféru po celých 24 hodin. Další závod se bude odehrávat 23. 6. v Olomouci, který je vypsán na 6 hodin.