Velmi úspěšně skončilo pro žateckou teprve 15letou plavkyni juniorské mistrovství Evropy v polské Poznani. Velký talent českého ženského plavání vybojoval nejprve v sobotu stříbrnou medaili na 100 metrů motýlek a druhý kov stejné hodnoty v neděli 14. července také na poloviční trati. Lucka na šampionátu zároveň pokořila několik českých rekordů ženského plavání.

Lucie SvěcenáLucie Svěcená na padesátimetrové trati poprvé měnila rekordní zápis v ranní rozplavbě. Byla ze všech nejrychlejší a české maximum posunula o 19 setin sekundy na 27:04. Odpolední semifinále přineslo mladičké žatecké plavkyni první český čas pod hranici 27 sekund a postup z druhého místa v čase 26:88, když svůj ranní rekord vylepšila o dalších 16 setin sekundy. Ve finále potvrdila Svěcená skvělou formu vyrovnáním svého českého rekordu a ziskem stříbrné medaile. Rychleji plavala pouze suverénní Ruska Rozalija Nasretdinova, která zvítězila časem 26:56. Třetí skončila Nastja Govejšek ze Slovinska.

Dvojnásobné stříbro

Z Poznaně se Lucie Svěcená vrátila do Žatce se dvěma stříbrnými medailemi. Na 100 metrů motýlek získala v sobotu stříbro v čase 59,69 minuty. Zlatá medaile jí unikla o jedinou setinu sekundy. Lucie Svěcená na mistrovství v Polsku překonala národní rekord i na této dráze – stala se první českou plavkyní, která pokořila hranici jedné minuty.

Celkem vybojovali mladí čeští závodníci na šampionátu pět medailí – dvě zlaté a tři stříbrné. O tři, dvě zlaté a jednu stříbrnou, se postaral Jan Micka. V pořadí zemí patří České republice dělené páté místo společně s Ukrajinou a Litvou.

Úspěšný byl polský šampionát i pro dalšího žateckého plavce Davida Urbana. Ten totiž zaplaval na „padesátce" volný způsob čas 23.53 a splnil tak limit na mistrovství světa juniorů v Dubaji. V Polsku tento čas stačil na konečné 16. místo.