V létě mu jen o „fous" unikla nominace na olympiádu do Londýna. S B limitem nakonec do bazénu s pěti kruhy nejel. Na podzim ale už Tomáš Plevko splnil A limit pro evropský šampionát v krátkém bazénu. Právě v těchto dnech pilně ladí formu. „Věřím, že bude výborně načasovaná," řekl v rozhovoru pro Deník.

Žatecký sprinter pár dní před odjezdem do francouzského Chartres s úsměvem na rtech potvrzuje, že už není tak nervozní, jako při své loňské evropské premiéře, a doufá ve zlepšení. Snem je finále a hlavně limit na světový šampionát.

Do Francie odjíždí plavecká reprezentace už za pár dní. Jak se těšíte na svojí druhou Evropu?
Jak malé dítě na Vánoce (směje se).

Kdy přesně odjíždíte?
Myslím, že devatenáctého listopadu. Už aby to bylo, doufám, že se povedou dobré výsledky. Opravdu se těším.

Loni v Polsku, při vaší premiéře na evropském šampionátu v krátkém bazénu jste dohmátl nejlépe třicátý na kraulařské padesátce, ve štafetě jste pak byl pátý a čtrnáctý. Jaké plány a sny jsou letos?
Minule jsem byl hrozně nervozní, takže to nedopadlo moc dobře. Jen ve štafetách se mi dařilo, asi jsem to ostatním nechtěl zkazit, tak mě to donutilo (usmívá se). Určitě bych chtěl zaplavat semifinále na padesátce volným způsobem, mé nejlepší disciplíně. A kdyby se povedlo finále, bylo by to úplně super.

Mluvil jste o velké nervozitě. Co děláte, abyste se uvolnil? Jaké máte zažité rituály?
Já musím mít sluchátka a svoji hudbu. Před startem si pouštím oblíbenou hudbu, která mě uvolní a nabudí.

Forma je?
Snad jo. Věřím, že bude dobře načasovaná. Také mi teď trenéři dávají do těla, za dva dny jsem naplaval jedenadvacet kilometrů, jsem dost bolavý a unavený. Ale odpočinu si a věřím, že forma bude dobrá.

Takže v přípravě máte teď hodně na pilno…
Splněný limit mám, takže jsme trénink mohli upravit už jen s výhledem k Evropě. Minulý týden a tento plaveme lehkou vytrvalost, příští týden už najedeme na sprinty. Budeme ladit.

Jak se ladí piano si asi každý představit umí, ale jak ladí formu plavec sprinter?
Méně kilometrů při tréninku a v závodním tempu. Jeden, dva sprinty, vyplavat a pryč z bazénu. Maximálně tři kilometry.

Ve Francii vás čeká ve čtyřech dnech náročný program, v jakých disciplínách budete startovat?
Bude toho dost (směje se). Padesátka a stovka volným způsobem, padesátka motýl, štafety na padesátku polohově a padesátku volně. Navíc ještě smíšená polohová štafeta a kraulařská smíšená štafeta.

Nejvíce se od vás čeká, jak už jsme zmínili, na padesátce volným způsobem. V té jste měl zaplavaný B limit na olympiádu. S jakým časem budete spokojený ve Francii?
Teď v Plzni na poháru jsem zaplaval 22.08, cíl je pod 22. A pak mám ještě sen, chci se dostat pod 21.71, což je limit na světový šampionát. To by bylo super.

Děkuji za rozhovor.