Do rozpálené španělské Barcelony se vydala v minulých dnech žatecká plavecká hvězda Lucie Svěcená. Vydala se mezi hvězdy zatím ještě zářivější, na mítink Mare Nostrum se totiž do katalánské metropole sjela světová špička. Mezi esy světového plavání se ale sedmnáctiletá Svěcená rozhodně neztratila, naopak její záře byla pořádně vidět. Na padesátkce motýlek zaplavala nový český rekord a dohmátla mezi elitou šestá, letošní nejlepší čas zaplavala také na stovce, kde skončila jedenáctá.

V barcelonském bazénu se Lucie Svěcená nejprve představila na sto metrů motýlek. V rozplavbě zaplavala čtrnáctý nejlepší čas, který poté v B finále ještě vylepšila a skončila nakonec na jedenáctém místě. Čas 1:00,19 je jejím letošním maximem, ještě tak zlepšila svůj limit zaplavaný na nadcházející MS.

Vylepšila vlastní český rekord

Ještě zřetelněji než na stovce ale mladá naděje českého plavání promluvila do výsledkových listin v Barceloně na motýlkářské padesátce. Po rozplavbě nejprve svítil na tabuli čas 27,15, což ji zařadilo na páté místo a poslalo do finále mezi nejlepší. Mezi světovými plavkyněmi poté sedmnáctiletá Svěcená ještě vylepšila svůj čas, dohmátla za 26,61, čímž opět zlepšila vlastní český rekord a skončila na šesté pozici.

Žatecká plavkyně si po skončení závodů ale nemohla dopřát ani malou oslavu, její program je i po Barceloně dál velmi bohatý. Svěcená, která v minulých letech byla bronzová na MS juniorů, dvakrát stříbrná na ME juniorů a dvakrát brala medaili i ze seniorského ME ze štafet, navíc byla osmá také na seniorském ME na padesátce motýlek, se ihned přesunula do několik desítek kilometrů vzdálené Callely, kde stráví patnáct dní na soustředění s reprezentací. Připravovat se bude jednak na republikový šampionát, hlavně pak ale na MS dospělých v dlouhém bazénu. Největší letošní závod, s konkurencí srovnatelný jen s olympiádou, se poplave v Kazani a Svěcená má zaplavaný limit.

Mladá naděje ale stále bojuje právě také o vysněnou olympiádu. Zatím „v kapse" B limit. To ale zatím na letenku do Brazílie nestačí. S B limitem totiž pojede jen několik málo vybraných plavců na divokou kartu z celého světa. Žatecká plavkyně se ale potřebným limitům výrazně přibližuje, na velkých závodech se pravidelně zlepšuje a na dveře s nápisem Rio 2016 tak důrazně klepe. Na splnění limitů má ještě dost času. 

Svěcená v Barceloně:

50 metrů motýlek: 6. místo (26,61 – český rekord)

100 metrů motýlek: 11. místo (1:00,19)