První závod Českého poháru v plavání proběhl začátkem května v Českých Budějovicích.

Žatecký oddíl tam reprezentovali čtyři plavci - Tomáš Plevko, Kateřina Iblová, David Urban a Lucie Urbanová. Ač jsou všichni ještě v dorostenecké resp. žákovské kategorii, rozhodně se v tomto závodě neztratili.

Tomáš Plevko startoval ve čtyřech startech a hned ve třech z nich postoupil do finále mezi nejlepší osmičku plavců. Ve své nejoblíbenější disciplíně 50 m motýlek, kde drží národní rekord, se mu také dařilo nejvíce. Ve finále ho porazil jen maďarský plavec Péter Hös a Tomáš tak obsadil skvělé 2. místo v čase 0:25.25. Na 100 m volným způsobem skončil Tomáš na 4. místě jen s nepatrnou ztrátou 8 setin na medaili. V posledním svém finále pak přidal náš plavec ještě 5. místo na 200 m VZ a poprvé stlačil svůj čas na této trati pod dvě minuty.

Kateřina Iblová měla přihlášeno celkem 6 startů a stejně jako Tomáš z nich vytěžila 3 účasti ve finále. Všechny na znakařských tratích a to na 50, 100 a 200 m. Nejlépe si vedla na stovce, kde skončila na 5. místě v čase 1:08.69. Ve dvoustovce skončila šestá a na padesátce přidala ještě 7. místo.

David Urban a Lucie Urbanová plavou sice ještě v žákovských kategoriích, ale i tak se dokázali v Budějovicích umísťovat na rozmezí první a druhé desítky. Davidovi se nejvíce dařilo na 400 m volným způsobem, kde skončil na 10. místě a Lucie se dokázala prosadit na 200 m polohový závod, kde skončila na 12. místě.

Žatečtí plavci se mezi dospělými rozhodně neztratili a jejich výkony jsou velkým příslibem před nadcházejícími krajskými přebory potažmo pomalu se blížícími Mistrovstvími ČR.

(jk)