V minulých dnech se konaly mezinárodní závody starších a mladších juniorů za účasti devíti evropských zemí a Brazílie. Dařilo se sourozencům Svěceným, zaujal také David Urban.

Mladší junioři se utkali v polské Poznani a největšího úspěchu tam dosáhl žatecký plavec Antonín Svěcený, který ve všech svých startech v těžké konkurenci obsadil stupně vítězů. Na tratích 100 a 200 metrů prsa dokonce stupně nejvyšší a ve štafetě české reprezentace stupeň stříbrný. Reprezentační trenér označil výkon Svěceného za mimořádný. Žatecký plavec si zaplaval osobní rekordy a navíc splnil limity na olympiádu mládeže v Uttrechtu.

Starší junioři plavali v Kyjevě na Ukrajině. Žatecký oddíl měl v české reprezentaci dva zástupce: Davida Urbana a Lucii Svěcenou. Oba přispěli ke skvělému výsledku českého týmu, který obsadil celkové třetí místo a sestava děvčat dokonce celou akci vyhrála.

Výborný výkon předvedla Lucie Svěcená, která v individuálních závodech třikrát zvítězila na tratích 100 m motýl, 100 a 200 m znak, navíc přidala druhé místo na 50 metrů znak a přispěla také k prvnímu místu v polohové štafetě. „Lucie dokazuje velkou formu a věříme že vydrží na letní ME a MS juniorů," doufají její žatečtí trenéři.

David Urban podával dobré výkony a na trati 200 m volným způsobem si dokonce zaplaval osobní rekord a páté místo, stejně si vedl i na trati 100 m volným způsobem. „Také David velmi dobře plaval, i ve štafetách, kde získal dvakrát výborné čtvrté místo. David se opět přiblížil k limitům na evropský a světový šampionát juniorů," hodnotili jeho výkon žatečtí trenéři.

Jiří Karas