Návrat na místo, kde loni zaplavala olympijský limit, si nenechala ujít žatecká plavkyně Lucie Svěcená. Ač vyčerpaná po náročném programu, vylovila z pardubického bazénu při národním poháru tři cenné kovy. Neztratili se ani další Jazzmani David Urban a Marie Hnízdilová.

Svěcená nejprve v Pardubicích triumfovala na trati 50 metrů motýlek. Poté přidala stříbro na doplňkové motýlkářské dvoustovce. V královské motýlkářské stovce pak dohmátla druhá. Přitom na této trati doma už několik let neprohrála.

Tentokrát ale byla v Pardubicích skvělá konkurence, žateckou naději předčila jen Maďarka Evelyna Verraszto, čtyřnásobná účastnice olympijských her. A i tu by pravděpodobně Svěcená za běžných okolností porazila, vždyť s ní prohrála jen o desetinu, jenže po náročném programu byla extrémně unavená.

Norsko, Španělsko, Pardubice

Posuďte sami. Po úspěšných závodech v Norsku se přesunula na čtrnáctidenní soustředění do Španělska. Reprezentační příprava byla hodně náročná. Přiletěla ve čtvrtek kolem desáté večer a v pátek brzo ráno už závodila v Pardubicích. Tři dny. A finále motýlkářské stovky přišlo na řadu až třetí den odpoledne…

Lucie Svěcená ale všechnu svou přípravu směřuje na blížící se MS v Maďarsku. Tam by chtěla loni osmá na ME a dvanáctá na MS opět potvrdit, že patří do světové špičky. Další závody má v plánu za dva týdny v Praze, pak v Římě.

Také David Urban v Pardubicích získal medaili. Na 100 metrů volným způsobem dohmátl třetí, z Čechů byl druhý. Na kraulařské padesátce byl pak pátý, z našich plavců ale opět druhý. Přidal pak ještě jedenácté místo na padesátce motýlek.

Osobní maxima si v Pardubicích zlepšila mladičká Marie Hnízdilová. Na 50 m znak byla 18., na znakařské stovce 11., nejlépe byla 10. na znakařské dvoustovce.