První podzimní kolo národního poháru absolvovali plavci v Plzni. Žatec vyslal do bojů v krátkém bazénu čtyři plavce, výbornou formu ukázala měsíc před MČR Lucie Svěcená.

Lucie Svěcená opět ukázala, že v českých vodách jen těžko hledá konkurenci. Na obou motýlkových tratí se ji podařilo vybojovat vítězství. Na padesátce dokonce atakovala rekord Plzeňských sprintů, který ji nakonec o 9 setin ale odolal. Na stovce pak v těsném finiši porazila Ukrajinku Darynu Zevinovou, vybojovala tak v Plzni dvě zlata.

Čas na 50 m motýl (26,54) byl také lepší než A-limit pro účast na prosincovém mistrovství Evropy, které se letos poplave v Dánsku. Na kvalifikaci na ME to ale zatím přesto Svěcené nestačí. Pro tuto sezonu totiž český plavecký svaz zavedl novinku, a to, že bude jen jeden jediný nominační závod. Dříve zaplavané limity se tedy nepočítají, plavci je musí zaplavat na mistrovství republiky. Svěcená tak potřebuje čas lepší než limit zopakovat také za měsíc na republikovém šampionátu.

Martina Mikulášková
Trenér Dlask: Věřím, že Martina na ME naváže na lepší sezony

Do finálových bojů se v Plzni probojoval také David Urban, kterému se nejvíce dařilo v kraulovém sprintu na 50 m. V nabité zahraniční konkurenci mu čas 23,59 stačil na 10.místo, mezi českými muži pak na 4.příčku. Žatecký klub reprezentovali také dva dorostenci - Filip Mach a Jakub Dvořák. Oběma se povedlo překonat několik svých osobních rekordů. Filip Mach se nejlépe umístil na prsařské dvoustovce, obsadil 29.místo. Jakubovi Dvořákovi se dařilo nejvíce také na prsařských tratích, když na 50 i 100 metrů obsadil shodně 41.místo.

(du)