Dva tituly mistra republiky mezi dospělými a k tomu ještě šesté a sedmé místo vybojoval v minulých dnech Tomáš Plevko. Žatecký plavec tak v sedmnácti letech plaval lépe než účastníci olympiády v Pekingu. Neztratila se ani druhá závodnice Jazzmanů Žatec – čtrnáctiletá Kateřina Iblová si doplavala dvakrát pro třinácté místo. Mezi dospělými už plaval, ve špičce se nikdy neztrácel, ale v Českých Budějovicích doslova zazářil. V ten nejlepší čas, během mistrovství republiky dospělých.

„Tomáš si zasluhuje za svůj mimořádný výkon velké uznání. Na zimním mistrovství byl poprvé a hned z toho bylo takové senzační umístění,“ radoval se po víkendu Jiří Karas, trenér nadějného žateckého plavce, který se vloni umístil na sedmém místě v anketě Deníku o nejúspěšnějšího sportovce okresu.

Plevko dvakrát porazil i účastníky olympiády

Svůj hvězdný víkend začal Plevko v Českých Budějovicích na trati 50 metrů volným způsobem. Nejprve si zajistil postup do semifinále, kde si zaplaval osobní rekord a dostal se i mezi osm nejlepších.

Že se dostal do elitní společnosti dokládají i jména, vedle nichž se ve finále Plevko postavil na startovní bloky. Svoboda, Verner, Rubáček, Hrnol, všechno účastníci mistrovství světa nebo olympiády v Pekingu 2008.

„I když je Tomáš o deset let mladší, šel do finále s velkým odhodláním a to se nakonec také vyplatilo,“ připomíná Jiří Karas.

Celá hala mohutně povzbuzovala nejlepší české plavce na nejkratší trati. Ještě v polovině závodu byli všichni na takřka shodné úrovni, na konci padesátky ale všem ukázal záda jediný závodník – Tomáš Plevko. „Pokořil i nejlepší české kraulaře Martina Vernera z Komety Brno a Lukáše Harnola z USK Praha,“ vyzdvihl úspěch Jiří Karas.

Plevko se pak neztratil ani ve výsledkové listině závodu na 50 metrů znak, který plaval jen doplňkově, přesto obsadil slušné sedmé místo.

Své nejlepší disciplíny si ale nechal nadějný mladík ze Žatce na závěrečný den šampionátu. Na padesátce motýlkem i na stovce volným způsobem se dostal do finále a v obou kláních s nejlepšími opět dokázal své kvality.

„Ziskem zlata povzbuzený Tomáš šel do závodu na 50 metrů motýlek s cílem sáhnout si opět na některou z medailí. Nakonec se to podařilo v dorosteneckém i národním rekordu 24,51 a opět bral zlato,“ chválil trenér.

„Bohužel v následném závodě na 100 metrů volným způsobem už nebylo tolik sil, ale šesté místo v osobním rekordu je opět výborné,“ dodal Karas.

Ze žateckého oddílu se na mistrovství mezi dospělé kvalifikovala také čtrnáctiletá Kateřina Iblová. Medailistka s juniorského šampionátu, ač nachlazená, se ani mezi staršími neztratila.

O něco lépe se jí vedlo na tratích padesát a sto metrů znak, kde se dostala do B finále a obsadila shodně třinácté místo. Na distanci padesát metrů volný způsob se probojovala dívka, která v anketě o nejlepšího sportovce skončila v roce 2008 osmá, „jen“ do semifinále.

Jiří Karas