Na trénink už moc času nemá, prakticky žádný. Je mu sedmapadesát let. Přesto žatecký rodák Miroslav Varga pořád prohání o desítky let mladší střelce.

„Loni jsem si na závodech moc nezastřílel. Není čas. Jsem totálně pracovně vytížený, zajišťujeme servis pro naše i zahraniční sportovní střelce, snažíme se jim dodávat nejlepší materiál a podobně. To zabere hodně času a jiné už to nebude. Hlavně ale, že se díky naší práci daří našim střelcům, vždyť Česko má juniorskou mistryni světa, pátého nejlepšího juniorského nejlepšího střelce Evropy. Jsme jen malá součást, ale máme z toho radost,“ zdůvodňuje méně závodů Miroslav Varga, který se už léta věnuje hlavně podnikání v oboru sportovní střelby.

Karolína Plíšková.
Karolína o jedno místo poskočila, je 5. Kristýna v žebříčku spadla o 17 příček

Ale přesto. V roce 2017 byl na několika českých závodech do třetího místa, v nejvyšší celostátní lize byl celkově sedmý a hlavně, dokázal vybojovat 13. místo na prestižních mezinárodních závodech Velká cena Osvobození v Plzni. Startovalo 158 střelců z 25 zemí světa a Varga tam byl v 57 letech druhý nejstarší. Věk pro něj ale není překážkou, to dokázal, když se kolem padesátky vrátil i na olympiádu, když střílel v roce 2008 v Pekingu.

„Ten den jsem měl v Plzni štěstí. Nikdo z českých a slovenských reprezentantů mě nepřekonal. To je dnes v těchto letech pro mě maximum,“ usmívá se Varga.

60 ran na 50 metrů

V jeho disciplíně, libovolná malorážka vleže, kdy střílí 60 ran na terč ve vzdálenosti 50 metrů, dokázal v Plzni hned šestapadesátkrát trefit desítku. Ta má přitom jen 10,4 mm.

Letos mu bude v září padesát osm. Přesto má další střelecké plány, tedy kromě těch zase co nejlépe pomáhat nadějným mladším střelcům. „Zase se chystám na celostátní ligu, když čas dovolí, tak i na slovenskou extraligu. Znovu se chci účastnit mezinárodních závodů v Plzni. Budu tam závodit už po třicáté šesté, chyběl jsem snad jen dvakrát. Je to vůbec možné? Hlavně ale musím trochu potrénovat, protože pojedu na mezinárodní závody veteránů do Madridu. Tam se těším, zastřílím si a pojedu si také popovídat se svými kamarády střelci,“ dodává žatecký rodák.

Miroslav Varga, žatecký rodák a olympionik ve střelbě
V Čechách Vargu kvůli stáří nechtěli, přivítali ho Slováci

První úspěchy zaznamenal Miroslav Varga už v roce 1975, kdy se stal přeborníkem kraje a okresu Louny. Je několikanásobným mistrem ČSSR a ČR. Účastník tří olympijských her. V roce 1988 v Soulu vybojoval fantastické zlato v disciplíně šedesát ran libovolnou malorážkou v leže.

O čtyři roky později v Barceloně byl 31., po pauze se kvalifikoval na olympiádu také do Číny v roce 2008, v Pekingu se prostřílel na 29. místo. Dokázal ve své kariéře vystřílet olympijský rekord a třikrát rekord světový. Je mistrem Evropy z roku 2007, doma má přes padesát medailí ze zahraničních soutěží.