Je legendou českého střeleckého sportu, olympijským vítězem, dosáhl takřka všeho. Přesto střílí osmapadesátiletý Varga, rodák ze Žatce, dál. A střílí výborně. Letos má skalp světové jedničky i absolutní nástřel.

Byl jste se letos podívat v Žatci na Dočesné?
Bohužel, letos mi to nevyšlo. Ve stejném termínu jsme měli mistrovství republiky, bylo to mé asi pětatřicáté místrovství (usmívá se).

Ale loni jsem na Dočesné byl. Do Žatce se ale jinak vracíte docela často. Za trenérem Vlkem, za kamarády, spolužáky.
Ano, to je pravda. Na Žatec vždy vzpomínám v dobrém.

Jak se podařila letošní sezona?
Absolvoval jsem všechna kola kontrolních závodů reprezentace, umístil jsem se na třetím až čtvrtém místě v celkovém pořadí. Splnil jsem tak svůj cíl dostat se do šestice reprezentantů, kteří mohou v příštím roce usilovat o nominaci na olympijské hry.

Jaké jsou šance?
Šance jsou vždy a já se o olympiádu určitě poperu.

V reprezentaci jste se ale letos moc neukazoval.
Bohužel, i když jsem se nominoval do reprezentace, není pro mě dostatek prostředků. Takže se starám sám, budu se muset rozjet na nějaký významný závod sám a za své. Letos jsem se s reprezentací nedostal na žádný významný závod za celých rok, takže jsem za své vyjel čtyřikrát do zahraničí reprezentovat.

V kapse máte v tomto roce také skalp Matta Emmonse, úřadujícího olympijského šampiona.
To je pravda, dvakrát se mi ho letos podařilo pokořit, ale povedlo se to i dalším našim střelcům. Je to velký úspěch, Matt je absolutní špička.

Také se vám povedl opět absolutní nástřel 600 bodů.
Měl jsem z toho velkou radost.

Jaké závody ještě letos budou?
Už žádné velké soutěže, jen závody krajské a příprava na příští sezonu, která bude rozhodující. Jde do tuhého, jde o olympijské hry.

V Londýně 2012 by to byla vaše čtvrtá olympiáda. Jak se připravujete?
Pořádně makám, běhám, posiluji, zhubnul jsem. Mám dobrou fyzičku. Takže už zbývá se jen nominovat, ale to bude hodně složité, kritéria nejsou ideální.

O vás se traduje, že na střelnici už teď trávíte daleko méně času než ostatní. Sám jste říkal, že často trénujete na tečku v obýváku.
Opravdu tak občas trénuji suchou přípravu. Teď už ale méně, využívám v současnosti nejmodernější metody tréninku, abych stačil těm mladším, abych se trefil. A na střelnici samozřejmě také jezdím (usmívá se).

Co vlastně pro střelce vašeho formátu znamená trefit se?
Z šedesáti ran to musí být alespoň osmapadesátkrát desítka, ty dvě jsou devítky, žádná osmička. Desítka je přitom 10,4 mm velká na padesát metrů. No a když se netrefím, tak to je šest až deset devítek, ostatní jsou desítky.

Děkuji za rozhovor.