Přímo v olympijském bazénu v Riu sice Lucie Svěcená dohmátla na motýlkářské stovce osmadvacátá, několik dní po závodě pod pěti kruhy jí ale nakonec ještě čeká posun o příčku výš. Sportovní arbitrážní soud totiž potvrdil diskvalifikaci čínské závodnice Čchen Sin-i kvůli dopingu a žatecká plavkyně poskočí na 27. pozici.

Číňanka Čchen Sin-i byla v Riu původně čtvrtá na 100 metrů motýlek, po závodě měla ale pozitivní test na diuretikum hydrochlorothiazid. Byla nejprve provizorně suspendována, nyní ale již Sportovní arbitrážní soud CAS oficiálně potvrdil její diskvalifikaci a anulování výsledků.

Motýlkářská stovka se v Riu plavala hned první den olympiády. Lucie Svěcená chtěla útočit na osobní a zároveň český rekord (58,54 pozn. red.), nakonec ale za svým maximem zaostala o 0,91 vteřiny.

Připomeňte si: Svěcená si možná polepší, Číňanka má dopingový nález

Při premiéře na olympiádě osmnáctiletý český talent dohmátl v rozplavbě v čase 59,45 a v konkurenci nejlepších plavců světa skončila žatecká naděje na 28. místě. Nyní se ale tedy po dopingovém hříchu Číňanky o jednu příčku posune, zapíše si 27. pozici.

Svěcená si ale v Riu věřila na víc. Bezprostředně po závodě byla zklamaná, v sezoně hned několikrát předvedla časy pod 59 vteřin, cítila formu, v olympijském bazénu to bohužel ale nevyšlo. „Určitě nejsem spokojená. Ráno na rozplavání jsem měla skvělý pocit, plavalo se mi výborně. Ale pak při závodě to nevyšlo. Hodně mě to mrzí, měla jsem nějaký problém s plavkami. Škoda," hodnotila hned po závodě svůj výkon pro Deník zklamaná Svěcená.

I když se svým vystoupením nebyla žatecká osmnáctiletá sportovkyně úplně spokojená, experti upozorňují, že už postup na olympiádu je v obrovské konkurenci skvělým úspěchem. Plavci v Riu opět výrazně posunovali své možnosti. Vždyť zatímco v Londýně před čtyřmi roky by osobní rekord Svěcené v pohodě stačil na semifinále (v roce 2012 bylo pro semifinále potřeba čas 58,7 pozn. red.), tentokrát bylo nutné zaplavat čas 58,15.

Svěcená se v Riu představila ještě v ženské polohové štafetě na 4 x 100 metrů. Ani tento start se ale českým plavcům nepovedl podle představ. Česká štafeta se kvalifikovala do Ria mezi šestnáct nejlepších. Už to bylo velkým úspěchem, česká formace chtěla opět útočit na národní rekord. Do bojů vyrazila ve složení Baumrtová (znak), Moravčíková (prsa), Svěcená (motýl) a Seemanová (kraul).

Jenže samotný závod se českým barvám vůbec nepovedl. Prsařka Moravčíková i kraulařka Seemanová na startech svých úseků odskočily příliš brzy a rozhodčí naší štafetu diskvalifikovali.