Vyhovuje jí tvrdý povrch, je světovou osmičkou, letos už jeden turnaj vyhrála, čtyřikrát byla ve finále, naposledy nedávno ve Stanfordu, patří k širší světové špičce a měla být jasnou favoritkou. Vše hrálo Karolíně Plíškové v New Yorku do karet. Na US Open chtěla konečně ukázat, že i na velkých turnajích umí zahrát skvěle. Jenže… Proti hráčce druhé světové stovky Anně Tatishviliové v prvním kole turnaje v New Yorku zcela pohořela. Třiadvacetiletá Češka nečekaně vypadla za necelou hodinu a proti kvalifikantce uhrála pouhé tři gamy.

„Co se stalo? Nevím. Asi blbej den. Na druhou stranu ona šla do všeho úplně naplno, tlačila mě od prvního míče. Zahrála neskutečný zápas," řekla médiím po utkání zklamaná Karolína Plíšková.

Pětadvacetiletá Američanka, 121. hráčka světa, Plíškovou dokonale zaskočila, vyhrála 6:2 a 6:1. Rodačce z Loun se vůbec nedařil servis, jindy její největší a skvělá zbraň. Vždyť na okruhu WTA patří mezi dvě nejlépe podávající tenistky, tentokrát ale dokázala udržet své podání pouze dvakrát, pětkrát o svůj servis přišla. Jindy věc nevídaná.

Kam zmizela útočnost?

Také agresivní a útočná hra, která Češku běžně zdobí, se v prvním kole v New Yorku vytratila. Na kurtu někdy působila až odevzdaně.

Po prvním setu, který skončil 2:6 v neprospěch Plíškové, si česká tenistka vyžádala pauzu. Jenže ani to nepomohlo druhá sada byla ještě rychlejší. „Pokračovalo to tak, jak v prvním setu. Asi jsem neměla svůj den a nebyla tam tak hlavou, jak bych měla být. A ona byla odvážnější a kolikrát mi ustřelila i první servis, na což nejsem zvyklá. Bylo to spíš o ní," chválila po zápase hru soupeřky Plíšková. Zároveň přiznala, že její soustředění, a tím ani hra, nebylo v pořádku.

Ve druhé sadě lounská rodačka prohrávala už 0:5. Nakonec dokázala alespoň jeden game uhrát. Hned poté ale Tatishviliová zakončila zápas esem z druhého podání a radovala se z výhry 6:2 a 6:1.

Karolína Plíšková tak i na US Open potvrdila, že největší turnaje sezony, grandslamy, jsou pro ni zatím zakleté. Vždyť zatímco na běžných turnajích nejprestižnější série WTA je postrachem soupeřek, sbírá jeden úspěch za druhým a dokázala se vypracovat do první světové desítky, na grandslamech vždy končí až příliš brzy.

Lounská rodačka byla letos ve finále turnajů WTA už pětkrát, jeden titul vyhrála. Z vítězství se radovala v Praze, ve finále byla ve Stanfordu, v Birminghamu, Sydney a Dubaji. Přidala i další semifinále či čtvrtfinále.

Celkem už třiadvacetiletá Karolína Plíšková v kariéře zvítězila na čtyřech turnajích WTA. Kromě letošního antukového z Prahy má tituly z tvrdých povrchů loni v Soulu a Linci, v roce 2013 vyhrála v Kuala Lumpuru, také na tvrdém. Ale grandslamy? Letos prošla do třetího kola jen na Australian Open, už ve druhém kole se loučila s Wimbledonem a Roland Garros, nyní na US Open dokonce končí už v prvním kole, loni tam dokázala dojít do třetího.

Na grandslamech se nedaří

Třetí kolo je jejím maximem na čtyřech největších turnajích. A tak právě zlepšení na grandslamech prezentovala Plíšková jako jeden ze svých největších cílů. „Vím, že mám na to udělat na grandslamech lepší výsledky, ale bohužel se mi to zatím nesešlo, abych se dostala dál," prohlásila v médiích.

„Nemyslím si, že na grandslamech podléhám panice. Samozřejmě je to o tom, jak hraji, ale musí se to také sejít. Některé zápasy byly dobře rozehrané, některé s těžkými soupeřkami. Zkušenosti mi také nechybí, myslím, že tím to není. Všechny hráčky znám, nevím," řekla k tématu nedávno Plíšková.

A nyní? Po dalším rychlém vypadnutí na jednom ze čtyř nejprestižnějších turnajů sezony? „Jsem ráda, že už letos není grandslam," prohlásila.

Brzký konec na US Open se také může podepsat na postavení Plíškové v žebříčku. Na začátku letošního roku byla na konci druhé desítky, skvělými výkony v sezoně se dostala až na sedmé místo, aktuálně je osmá. Po vypadnutí v prvním kole US Open ji ale hrozí také vypadnutí z první světové desítky.