„Jsem s Evropou spokojená i nespokojená,“ usmívá se Lucie Svěcená. V Glasgow dohmátla na 13. pozici na 100 metrů motýlek a 14. na motýlkářské padesátce. „Když jsem na Evropu odjížděla, čekala jsem více. Ale zase kdyby mi po letní sezoně někdo řekl, že takhle poplavu, že se dvakrát dostanu do semifinále, nevěřila bych mu. Po ne úplně povedené letní sezoně jsou to krásné výsledky,“ vysvětluje žatecká plavkyně, která v minulých letech několikrát dokázala nakouknout už i do světových a evropských finále.

V létě ale poprvé po několika letech vynechala vrchol sezony, světový šampionát. Neměla totiž zaplavaný limit. I proto ji nyní umístění na ME v Glasgow těší. „Dvě semifinále, 13. a 14. místo, není to zase tak špatné,“ převažuje nakonec kladné hodnocení.

V Glasgow nejprve nastoupila na padesátce motýlek. V rozplavbě zaplavala čas 26.59, v semifinále se pak zlepšila na 26.35, což stačilo na 14. pozici. „S padesátkou spokojenost, víc jsem si nepředstavovala, protože se soustředím hlavně na stovku,“ popisuje evropské semifinále. Poté přišla na řadu právě trať 100 metrů motýl. Tam v rozplavbě Svěcená ukázala čas 58.55, v semifinále se časomíra zastavila na hodnotě 58.36 a bylo z toho 13. místo. „Chtěla jsem se více přiblížit k 58 vteřinám, nejlépe pod 58. To se bohužel nepovedlo,“ pokračuje dívka, která nedávno vybojovala 7. místo na světovém poháru v Berlíně.

Aktuálně už se Svěcená soustředí na republikový šampionát, kde nemůže být jejím cílem nic menšího, než dvě zlaté medaile na jejích motýlkářských distancích. A pak si na pár dní odpočine během Vánoc. „Něco málo dobrot si určitě dám. Nesmím se úplně přejídat a ládovat sladkým, bude to trochu ošizené, ale trochu si určitě dopřeji,“ směje se Svěcená.

 A pak už 27. prosince začne opět tvrdý dril. Cíl je jediný. Olympiáda příští rok v Tokiu. Svěcená už má s pěti kruhy zkušenost, v Riu v roce 2016 byla sedmadvacátá. „Olympiáda v Tokiu je můj další obrovský sen. Budu se moc snažit o ni bojovat. Olympiáda, asi jako pro každého sportovce, je nejvíce, čeho mohu dosáhnout a kvůli čemu obětuji všechno, aby se to povedlo. Udělám proto všechno, budu dřít,“ je odhodlaná žatecká plavkyně.