Kóta 321 metrů nad mořem, nejvyšší vrch pohoříčka u Přeskak mezi Chbany a Libědicemi u Nechranické přehrady. V neděli 15. dubna je „dobyt“ padesátičlenným vrcholovým družstvem, které ho celé zdolalo bez kyslíku rovnou ze základního tábora nad obcí Čejkovice.

Motivem celé recesistické akce bylo výročí 33 let, které se věnuji pěší turistice. Měl to být nevšední bonus pro známé a turisty v rámci Hemžení turistů. Za patronátní obec Nové Sedlo přišli s proslovem starosta Vladimír Kořenský, zatímco jeho zástupce Milan Hořejší překvapil darem žabičky s hlavolamem s nápisem „Můj věk nemá vliv na moje výkony“. S nimi přišel zastupitel Sivok, řeč pronesl i žatecký místostarosta Aleš Kassal a na harmoniku zahrál měcholupský Oldřich Ledvina.

Jak pojmenovat „horu“ za předpokladu splnění několika požadavků a hledisek? Musela to být úcta k Novému Sedlu (spravuje pět kilometrů vzdálenou obec Žabokliky). Oblast je nejsušší v ČR a hodí se symbol vláhy. Turisti se vztahem ke zdravému životu a přírodě, tak proč ne název, který vzápětí oznamuji – ŽÁBA!

Potlesk. Šampaňské skrápí kótu a doušky svlaží hrdla turistů. Pan Kořenský vydává pamětní glejty a suvenýry obce. Na vrcholu Žáby se rozhlížíme po krajině, kde je doma chmel. Sloupy jsou vidět u Libědic, nad Žabokliky, u Čínova, ba až v zahradě kadaňského kláštera. Po návratu už jen zbývá oznámit kartogafickým a geografickým ústavům pokřtění vršíčku Žába, který stačil k výletu a pobavení turistů. Není pochyb, že stejně jako jiné už zaznamenané objevy bude zapojen do nových turistických plánů.