Peloton se dal na trase z Lanškrouna do Lanškrouna přes Žamberk, Andrlův chlum a Českou Třebovou včas do stíhání. Lounský Wolf vyhrál „jen“ etapu, neboť balík s lídrem ve žlutém trikotu jedoucím Lubomírem Petrušem, přiletěl půl minutu do cíle po něm na čele s reprezentanty Německa. V balíku byli i další lounští závodníci.

O konečném pořadí rozhodly už v předcházejících etapách především časovka jednotlivců a početné prémie v Orlických horách. V ČR už ojedinělý mezinárodní cyklistický závod mládeže za maximální souhry s dopravní policií zorganizoval PSK Dukla Lanškroun, klub, z jehož řad vyšel i letošní český silničářský mistr republiky kategorie mužů Tomáš Bucháček.

Jediný do příkopů hrozivě vyhlížející pád – slovenského reprezentanta a vítěze úvodní etapy Roberta Povolného – skončil po ošetření v sanitce pouze časovou ztrátou mladého jezdce, po které se ale propadl v konečném účtování až na 80. příčku výsledkové listiny.

V pelotonu startovala téměř stovka juniorů a kromě nich také se souhlasem rozhodčích tři ženy, připravující se dílem k opakované časovce českého šampionátu, která se koná v sobotu ve Žďáru.

Lounští junioři si vedli výborně, jak už dokazuje jejich druhé místo v družstvech. Navíc Jiřímu Podanému chybělo na celkové vítězství pouhých 7 vteřin(!), nenápadný Jakub Jerman byl pátý se ztrátou 24 vteřin na vítěze a Jan Wolf půl hodiny před koncem celého závodu, kdy sám šlapal do pedálů daleko před pelotonem, byl prakticky vedoucím závodníkem. Jeho skoro pětiminutový náskok však největší soupeři stáhli na půl minuty. Lounský dlouhán si tak připsal jen etapové vítězství, což je potěšitelné po sobotním etapovém vítězství Podaného. „Taktika byla jasná, dva naši jezdci byli v popředí průběžné klasifikace, proto museli zkusit odjet. Nakonec se to podařilo třetímu a ostatní dokázali brzdit“ říká lounský trenér Milan Chrobák. „Honza jel odvážně a dokázal únik dotáhnout do vítězného konce, přestože se mu peloton přibližoval.“ Po časovce vyčerpaný Wolf ztratil cenné minuty ve 3. etapě, které doháněl v té závěrečné. Nakonec tak skončil na 19. místě se ztrátou 3:36 min. na vítěze. Ze zbývajících lounských cyklistů byl na 55. místě klasifikován Martin Černý a skvělé 56. místo vybojoval Láďa Bečka, který je ještě kadetem.

Lounští junioři pojedou koncem týdne na závody do Maďarska, zatímco ostatní (žáci a kadeti) z oddílu pojedou na Mistrovství České republiky mládeže na silnici, které se jde 1., 3. a 5. srpna v Račicích a Třebušíně.