Předloni dojela na MS jedenáctá, loni, v sezoně kdy bojovala na úrovni elitní světové desítky, po technických potížích šestnáctá. Letos, po protrápené sezoně, patřilo lounské cyklokrosařce Martině Mikuláškové v belgickém Zolderu na světovém šampionátu až šestadvacáté místo.

„Spokojená určitě nejsem," mračila se po závodě třiadvacetiletá Mikulášková.

Rozhovor po závodu: Chci zpět do první světové desítky, říká Mikulášková

Vytrvalý déšť, nepříjemný vítr, promočená a hodně blátivá trať. Mnoho těžkých výjezdů v lesíku, několik technických sjezdů a extrémní písečný výběh. Kdo v Zolderu nebyl stoprocentně připravený, neuspěl. „Bylo to tentokrát v Zolderu hodně těžké, silové. Neměla jsem na to. Asi kdyby nepršelo, do dvacítky bych byla. Ale byla to těžká, silová trať a mě rychle docházely síly," pokračovala lounská cyklokrosařka.

Šestadvacáté místo je pro její fanoušky zklamáním. Poté, co si zvykli, že dokáže jezdit se světovou špičkou, se v této sezoně lounské cyklokrosařce vůbec nedařilo. Přes léto měla tréninkový výpadek a manko už nedohnala. Místo obvyklých deseti výher v národním poháru má na kontě jedno. Loni čtyři umístění v první desítce ve světovém poháru, dokonce šesté místo v Koksijde. V této sezoně nejlépe sedmnáctá, jindy ještě daleko více vzadu.

Zazářila v Kolíně

Přesto dokázala Martina Mikulášková zazářit na republikovém šampionátu. V Kolíně ji vše vyšlo, trenér Milan Chrobák ji výborně připravil, závod zvládla dobře takticky. Na MČR všechny odborníky překvapila a získala zlato. Jenže v Zolderu překvapení nezopakovala…

Připomeňte si: Diváci řvali jeď, jeď, tak jsem jela, zářila v cíli zlatá Martina Mikulášková

Mikulášková, které se ve světovém kolotoči dlouhodobě nedaří na startech, tentokrát vjela do první zatáčky na poměrně slušné pozici. Startovala z třetí řady, do terénu vjížděla šestnáctá. Jenže pak před ní upadla soupeřka a lounská závodnice klesla na dvacátou pozici.

V Zolderu, na trati, která se klikatí kolem motoristického okruhu, kde se desetkrát jela Formule 1 (naposledy v roce 1984), se pak pohybovala kolem dvacátého místa dvě první kola, postupně se ale začala dál propadat. Dvě kola před cílem byla 22., v předposledním 25. Cílem nakonec projela na 26. pozici se ztrátou tří minut a pětapadesáti vteřin.

Závod žen na MS vyhrála poměrně překvapivě Thalita De Jongová z Nizozemí, stříbná dojela Caroline Maniová z Francie. Bronz patřil domácí Sanne Cantové. 

Ženy – elite:
1. De Jongová (Niz.) 41:03
2. Maniová (Fr.) –14
3. Cantová (Belg.)
4. De Boerová (Niz.) obě –24
5. Harrisová (Brit.) –32
6. Stultiensová (Niz.) –36
7. Lechnerová (It.) –46
8. Antonneauová (USA) –1:12
9. Majerusová (Luc.) –1:25
10. Van Paassenová (Niz.) –1:44

12. Havlíková –1:55
26. Mikulášková (obě ČR) –3:55