Žákyně tanečního oboru Základní umělecké školy Louny pod vedením učitelky Lenky Havlištové se probojovaly až na mistrovství Evropy do Anglie, kde o víkendu potvrdily své kvality a získaly skvělá ocenění. Jana Svobodová vybojovala titul nejvyšší - Mistr Evropy. Markéta Ondráčková s Kateřinou Tužilovou mají titul druzí vicemistři Evropy. Soubor Konvalinky skončil na čtvrtém místě a Marie Smetanová je šestá.

„V sobotu ráno soutěžila Jana Svobodová a Marie Smetanová. Každá měla sólo s hůlkou a rekvizitami. Výkony holek byly úžasné," sdělila Lenka Havlišová. Celou sobotu pak lounské dívky prožily v hale a fandily všem českým reprezentantům, ale i zahraničním soutěžícím.

Žákyně ZUŠ Louny s trofejemiZdroj: archiv ZUŠ LounyV neděli vystupovala Markéta Ondráčková s Kateřinou Tužilovou se svým duem s rekvizitou a Konvalinky s exhibition corps. „Kačka s Maky si to úžasně užily a se svým vystoupením byly i spokojené. Těsně před koncem celého mistrovství přišly na řadu i Konvalinky, bohužel nervy sehrály svou roli, a tak nám popadalo dost hůlek, jinak tanečně bylo vystoupení úžasné," přiblížila Lenka Havlišová.

V nedělních pozdních večerních hodinách došlo na vyhlášení výsledků. Česká republika dopadla skvěle. „Hodně často hrála česká hymna a jednou i kvůli naší Jájince Svobodové, která získala titul Mistr Evropy v sólu s hůlkou a rekvizitami v juniorské kategorii. Mája Smetanová také stála před všemi se svým 6. místem a pohárem. Na mistrovství Evropy se totiž vyhlašuje od 6. místa. Pak přišla na řadu dua a opět naše duo na stupních vítězů a tentokrát na 3. místě, takže Kačka a Maky mají titul II. Vicemistři Evropy," popsala Lenka Havlišová.

Konvalinky skončily na 4. místě a bronzová příčka jim utekla o dva body. „Škoda těch hůlek, ale příště už to snad vyjde. I tak, čtvrté místo na Mistrovství Evropy je velikým úspěchem žákyň Základní umělecké školy Louny," poznamenala Lenka Havlišová.

Skvělé výkony lounských reprezentantů byly odměněny pondělním celodenním výletem do Londýna.

„Děvčata si zaslouží pochvalu a dík patří všem účastníkům soutěže, ale také především paní učitelce Lence Havlištové. Je to obrovský úspěch pro naši školu," sdělila Jindřiška Riedlová, ředitelka ZUŠ Louny.