Žatecká pekárna ze skupiny United Bakeries zaznamenala úspěch v celostátní soutěži o Chléb roku 2016, když získala titul Konzumní chléb vynikající kvality. Soutěž s rekordní účastí se konala tradičně v Pardubicích v rámci Dnů chleba. Deník o tom informoval Jaroslav Pomp, mediální zástupce společnosti United Bakeries a.s.

„V Pardubicích odborná porota hodnotila 74 přihlášených chlebů v kategoriích konzumní chléb, řemeslný chléb a chléb bez hranic. A v ohromné konkurenci se pekaři ze Žatce neztratili a zabodovali. Porotci posuzovali u soutěžních chlebů vzhled, tvar, objem, kůrku, barvu, vůni, střídku a chuť," vysvětlil Jaroslav Pomp. Ročně se v Žatci upeče kolem pěti milionů bochníků chleba.

V Česku se vyrobí ročně kolem 300 tisíc tun chleba a podle Českého statistického ústavu jeho spotřeba po mnohaletém poklesu zaznamenala mírný nárůst - nyní je to 40 kg na osobu a rok.

V žatecké pekárně pracuje 75 lidí

Pekárna v Žatci byla postavena v roce 1978, stojí na jižním okraji města. V pekárně aktuálně pracuje 75 zaměstnanců. Vyrábí se tam základní nejprodávanější sortiment: tradiční chléb šumava ve čtyřech gramážích, rohlíky a housky.

Ze Žatce se zaváží obchodní sítě, například Tesco, Lidl, Norma, Penny, Jednota, ale i menší obchodníci. Pečivo ze Žatce se prodává v okrese Louny, ale i na Teplicku, Mostecku, Rakovnicku, Chomutovsku i v Ústí nad Labem a okolí.

Pekárna stojí v Žatci už téměř čtyřicet let.

Pekárna stojí v Žatci už téměř čtyřicet let.  foto: Deník/Petr Kinšt