Letošní sklizeň chmele v ČR bude podle odhadu asi o pět až devět procent vyšší než loňských 5330 tun a dosáhne 5600 až 5800 tun. Z dlouhodobého hlediska půjde o průměrnou úrodu. Plocha tuzemských chmelnic se letos prvně po 14 letech rozšířila. Tradiční domácí plodina se letos pěstuje na 4460 hektarech půdy. Na tiskové konferenci to ve středu 3. září uvedli zástupci chmelařů.

Podle předsedy Svazu pěstitelů chmele ČR Luboše Hejdy jsou v současné době sklizeny asi dvě třetiny ploch, zbývá sklidit přibližně třetinu výměry chmelnic osázenou pozdními odrůdami plodiny. Díky mírné zimě začaly letos jarní práce na chmelnicích dříve než obvykle. Zatímco jaro bylo charakteristické nedostatkem srážek, a to zejména na Rakovnicku a Moravě, v létě naopak často prší. Letní bouřky zničily zhruba 20 hektarů chmelnic. První štoky jemně aromatického chmele se začaly česat 16. srpna.

Pěstitelé loni nově vysázeli či obnovily 406 hektarů chmelnic, což odpovídá devíti procentům celkové plochy plodiny. K obnově ploch pěstitelům pomohla finanční podpora z ministerstva zemědělství. „Podobnou úroveň výsadby a obnovy je však nutné udržet minimálně další dva až tři roky, aby bylo možné adekvátně reagovat na současný vývoj na trhu, který je ve znamení poptávky po aromatických odrůdách, kvalitě a českém chmelu a současně stabilizovat výrobu," řekl Hejda.