Na Žatecku se tento týden naplno rozběhla sklizeň chmele. V České republice jej pěstuje 127 zemědělců, letos se chmel sklidí z 4371 hektarů. To je o 261 hektarů méně než loni. Tradičně se sklizní pomáhají stovky brigádníků.

Čeští chmelaři očekávají po několika předchozích nadprůměrných sklizních letošní úrodu nižší zařadí se zřejmě mezi ty průměrné. „Těch příčin nižší úrody oproti posledním rokům je víc. Mezi nejzásadnější patří holomrazy, které v únoru poškodily babky chmele. Někde takto vymrzlo až třicet procent rostlin," vysvětlil Bohumil Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR. „V květnu a červnu bylo zase sucho. Podobný je i srpen, který ovlivňují vysoké teploty a podprůměrný úhrn srážek," doplnil Michal Kovařík ze Svazu pěstitelů chmele.

Oproti posledním rokům je odbyt celé letošní úrody v ČR zajištěn. Poslední roky byla ve většině světa nadúroda a sklady jsou od té doby pořád plné granulovaného, a tedy trvanlivého chmele. Loni dospěl vývoj na trhu do paradoxní situace čeští chmelaři měli výbornou úrodu, menší část jí ale nechali ležet, protože se ani nevyplácelo ji sklízet. Tuna chmele stála v posledních letech pod 200 tisíc korun. „Od loňska se ceny přece jen zvedly, ale pořád to stačí tak nějak na náklady a nic víc to nepokryje," řekl ČTK Jiří Kořen, ředitel Chmelařského institutu v Žatci.

K největším chmelařským obcím v žatecké chmelařské oblasti patří Kněževes, Ročov, Kolešovice, Běsno a Nesuchyně. Sklizeň začíná v závislosti na délce vegetační doby odrůdou Žatecký poloraný červeňák a bude pokračovat odrůdami Agnus, Premiant, Bor, Harmonie.

Jako poslední obvykle chmelaři v polovině září sklízejí odrůdu Sládek.