Energetická společnost ČEZ podepsala smlouvu s těžební skupinou Czech Coal o dodávkách hnědého uhlí z dolu Vršany na Mostecku do elektrárny Počerady na Žatecku. Stará dlouhodobá smlouva vypršela na konci loňského roku, na nové se obě strany nemohly dlouho dohodnout.

Nová smlouva zabezpečí dodávky uhlí pro Elektrárnu Počerady, a to eventuálně až na téměř 50 let. Součástí smlouvy jsou i opce pro prodej Počerad společnosti Czech Coal v letech 2016 nebo 2024 za předem sjednanou cenu. Informoval o tom v úterý Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ.

„Dohoda může trvat až za rok 2060, proto v dnešním, pro energetiky nejistém, období představuje stabilizační prvek – a to nejen pro obě společnosti, ale i pro celý region, kterému zajistí dostatek pracovních míst a také s tím související rozvoj. Zároveň se tím otevírá prostor pro rozsáhlejší investice do zlepšování provozu Elektrárny Počerady i dolu Vršany," uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Dobrá zpráva pro region

„Je to dobrá zpráva pro severočeský region s nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Smlouva zakládá perspektivu pro 1300 zaměstnanců přímo ve skupině Czech Coal. Dalších přibližně 3200 lidí bude mít práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. Je to ojedinělá garance pracovních příležitostí na mnoho desítek let," dodal generální ředitel Vršanské uhelné Vladimír Rouček.

Elektrárnu Počerady čeká první rozsáhlejší modernizace do roku 2016. „To je také první termín, kdy se může společnost ČEZ dohodnout s Czech Coal na jejím prodeji. Druhou takovou možnost smlouva stanovuje na rok 2024. Cena je předem sjednaná a pohybuje se na úrovni nabídek z loňského roku, kdy ČEZ nabídl v rámci podmínek dohody o narovnání s Evropskou komisí k prodeji několik svých elektráren," vysvětlil Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ..

Výhodná dohoda

Po roce 2024 smlouva zajišťuje dodávky uhlí i pro případný nový zdroj v lokalitě Počerady a zároveň opci ČEZ na prodej počeradské lokality v případě, že podmínky na energetických trzích nebudou výstavbě nových uhelných zdrojů nakloněny.

Skupině Czech Coal dohoda naopak zajistí trvalý odběr hnědého uhlí. Ten bude však o něco nižší než v minulých letech: klesne z dosavadních 8,5 na 5 milionů tun, tj. o více než 40 procent.