Krajský úřad usiluje o to, aby společnost Hitachi vrátila investiční pobídku, kterou dostala při příchodu do regionu. Úřad se o rozhodnutí firmy odejít z České republiky dozvěděl v pátek. Hitachi vyráběla v průmyslové zóně Trinagle u Žatce plazmové televize.

„Jde o nemalé prostředky, které bychom potřebovali využít jinde. Mohli bychom jimi podpořit kvalifikační programy nebo příchod nového investora,“ sdělila v pondělí 30. března na tiskové konferenci hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). Jde o 264 milionů korun. Hejtmanka připustila, že oznámení Hitachi přišlo jako rána z čistého nebe a podobné překvapení může připravit kterákoliv velká firma v kraji. „Vůbec jsme to netušili. Ve čtvrtek ráno vedení společnosti vše projednalo se zaměstnanci, odpoledne rozeslalo dopisy institucím,“ dodala hejtmanka. John Conlon, výkonný ředitel Hitachi Home Electronics, slíbil, že dotace a investiční pobídky vrátí. Zaměstancům dá pětinásobek mzdy jako odstupné.

Petr Víšek, mluvčí Hospodřáské komory, která zastupuje českou podnikatelskou veřejnost, upozornil, že „komora byla jedna z prvních, která volala po zrušení investičních pobídek a rovných podmínkách zejména pro tuzemské firmy“. Pobídky totiž dostával zpočátku téměř každý, kdo přišel ze zahraničí a řekl si o ně. Také hejtmanka míní, že by se investiční pobídky měly týkat i českých firem.

Obdobná situace jako v zóně Triangl totiž může nastat i na Ústecku. Podle zjištění Deníku sice žádná z tamních firem svůj odchod nezvažuje, ale takové rozhodnutí vedení firem obvykle do poslední chvíle tají. Ovšem propouští se. Některé větší společnosti, jako například Back and Decker, zaměstnávají část lidí přes personální agentury, takže se pak neobjevují na předních místech žebříčku propouštějících. Na prvním místě na Ústecku proto bylo v únoru ADECCO. „Jsme personální agentura. Nepropouštěli jsme vlastní zaměstnance, ale lidi zaměstnané přes nás v jiných firmách,“ vysvětlila Deníku Věra Žitná, pracovnice firmy.

Stát i města do průmyslových zón investovaly řadu prostředků, aby tam zabudovaly inženýrské sítě i vybavení a tím nalákaly zahraniční firmy. Například příjezdová cesta z dálnice D8 do zóny Severní Předlice a úprava zeleně stály téměř padesát milionů korun (tři čtvrtiny dala EU, přes 14 milionů město Ústí). Na dalších zhruba 50 milionů přišlo přemostění železniční trati, silnice, protihlukový val… V okrese se nachází rovněž průmyslová zóna Přestanov. Dnes je velkým problémem samospráv, jak zaplnit zóny firmami, aby se peníze vrátily. „Jsem rád, že jsme na Teplicku žádnou nedělali, i když mi tehdy za to nadávali,“ liboval si v pondělí Jaroslav Kubera, primátor Teplic a senátor (ODS).