První investor v průmyslové zóně Triangle u Žatce, japonská společnost IPS Alpha, zahájila výrobu LCD panelů do televizorů. Po úspěšně zvládnuté vzorkové výrobě, která proběhla v uplynulých týdnech, opustí halu závodu v nejbližších dnech první testovací řada výrobků.

„V rámci předsériového provozu hodlá IPS Alpha vyrobit 150 LCD panelů pro jednoho ze svých klíčových odběratelů, firmu Toshiba. Dojde-li ze strany zákazníka k souhlasu s kvalitou dodaného produktu, zahájí společnost IPS Alpha výrobu sériovou,“ uvedla včera Gabriela Benešová, mluvčí společnosti IPS Alpha.

Společnost v současné době zaměstnává přes 400 lidí, z toho je 107 technicko-hospodářských pracovníků a zbytek dělníci. „Přibližně 40 procent našich zaměstnanců je z Chomutovska, 24 procent ze Žatecka a po 18 procentech z Mostecka a Lounska,“ sdělila. Většina z nich využívá k dopravě do zóny auta. Autobusy jezdí k závodu IPS Alpha z Mostu, Chomutova, Žatce a Loun od 1. dubna ráno a odpoledne.

Další směny přibudou na konci léta

Ke zvýšení počtu linek by mělo dojít v návaznosti na rozšíření směnné výroby v IPS Alpha. „Na dvousměnný provoz bychom chtěli přejít během srpna a od září na třísměnný,“ řekla G. Benešová. Společnost nabírá zaměstnance i v současné době, cílového stavu by měla dosáhnout letos v listopadu. V tu dobu by podle plánu měla zaměstnávat 1350 dělníků a 120 technicko-hospodářských pracovníků.

Společnost IPS Alpha je aliancí japonských firem Toshiba, Panasonic a Hitachi. Podnikatelský plán IPS Alpha počítá s výrobou dvou milionů LCD displejů ročně, dodávat je bude uvedeným třem výrobcům televizorů s plochou obrazovkou. Hitachi staví závod v sousedství IPS Alpha v zóně Triangle, Panasonic vyrábí v Plzni a Toshiba v Polsku. „

Produktem IPS Alpha jsou vysoce kvalitní LCD panely pro ploché obrazovky. Tyto panely se svými parametry řadí mezi světovou špičku zejména díky speciální technologii natáčení tekutých krystalů, která umožňuje sledování ostrého obrazu, a to i z velmi širokého úhlu,“ vysvětlila G. Benešová. IPS Alpha začala stavět svoji továrnu v zóně Triangle, která vznikla v místě bývalého vojenského letiště, vloni na konci léta. Pozemky koupila od vlastníka zóny Ústeckého kraje.